Végtag téma

A vállfájdalom okai

WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes

A vállízület három ízületből áll, melyek rendkívül nagy tartományban mozognak. Ez gyakran az ízület stabilitásának rovására megy, így ez az ízület, mely a leggyakrabban ficamodik. A vállban ízületi kopás ritkábban jön létre, mivel a váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé, mint például a térd vagy a csípő.

Én nem ilyen lábat akartam - Élet végtagfejlődési rendellenességgel

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A végtagfejlődési rendellenességek a veleszületett elváltozások kis hányadát teszik ki. Bár előfordulási arányuk csekély - nemzetközi adatok szerint tízezer újszülöttből talán tíznél fordulnak elő -, jelentőségük mégis nagy.

Rendellenesként érkezve e világra...

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A veleszületett rendellenességek olyan, a magzati életben kialakuló alaki, biokémiai és működésbeli fejlődési zavarok, amelyeket - az Országos Epidemiológiai Központ meghatározása szerint - a születés pillanatában (gyakran már a magzati életben), vagy a születés utáni hónapokban, olykor azonban csak sok évvel később lehet észlelni.

Végtagok

Végtagok

Az alsó és felső végtag váza hasonlóan épül fel, mindkettő függesztő övből és szabad végtagokból áll.

A vállöv része a lapocka és a kulcscsont, melynek egyik vége a szegycsonthoz, másik a lapockához ízesül. A felkar része a karcsú testű karcsont két duzzadt végrésszel. Az alkarban két csont található: az orsóscsont (radius) és a singcsont (ulna). A kéz csontjai kéztő- kézközép- és ujjperccsontokra oszthatóak.

A medenceöv részei a keresztcsonttal egybeforrt medencecsontok, vagyis a csípőcsont, a szeméremcsont és az ülőcsont. Az alsó végtag része a testünkben lévő leghosszabb csöves csont: a csombcsont a combban, valamint a sípcsont és a szárkapocscsont a lábszárban. A lábfejet lábtő, lábközépközép- és lábujjperccsontok alkotják.

Gerincimplantátum segíthet a bénult végtagok gyógyulásában

Medipress

Az új eszköz segítségével a végtagbénulásban szenvedő betegek, akár összetett mozgásokat is képesek elvégezni.

Elszíneződő lábujjak?

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós

Tisztelt Dr..nő! Ezúton is szeretnék őnöknek kellemes ünnepeket kíváni és egészségben gazdag új évet! Kérdésem a következő! Már vagy 1-2 hete vettem észre, hogy a bal lábam 2.és 3. lábújjam minden egyes fürdésnél illetve meleg vízzel való érintkez

Jobb felkar megvastagodásásnak oka?

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós

Jobb felkarom megvastagodott, kb 2-3 cm a külömbség. Mellkas Ct negativ volt, UH. vizsgálat: Jobb felkar subcután része mérsékelten kiszélesedett.Bal oldalon: 16-18 mm vastagságu, jobb oldalon 24-28 mm vastagságu., érvizsgálat is negativ volt/ Dupp