• Uv téma

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Végre itt a tavasz, süt a nap! Milyen következményekkel jár ez a bőrünket illetően? Érdemes megfontolni az orvos hasznos tanácsait, mielőtt napozni indulunk.
    ÁNTSZ
    A nyári kánikula mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán vagy szubtrópusi, trópusi vidékre utazna! Ezért életmódunkat ehhez kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet, egészségre veszélyes, károsító hatásokat. Különösen érzékenyek és védelemre szorulnak ilyenkor a várandós és szoptató anyák és a csecsemőik.
    Időkép
    Ezekben a hetekben tetőzik az UV-sugárzás, ráadásul szokatlanul megritkult felettünk az ózon is. A napokban - ha teheti - kerülje el a napsugárzást a déli órákban - figyelmeztet az Időkép.
    Több mint TestŐr
    A káros napsugárzástól nem csak az arcbőrt kell megvédeni, hiszen a hajunk is nagyon érzékeny, ráadásul már a reggeli napsütés is komoly károkat okozhat a hajszálaknak.
    UV

    A napfény egy elektromágneses energia, melyet a nap és a többi csillag bocsát ki, ezért helyesebb a kozmikus sugárzás elnevezés. A napfénynek csak egy meghatározott, 100 és 400 nanométer közé eső, hullámtartománya az UV (ultraviola) sugárzás, mely a szemnek láthatatlan.

    Az UV sugárzást szokás tovább bontani UVC, UVB és UVA sugártartományokra. Az UV-sugarak a bőrben és a szemben nyelődnek el, ott fejtik ki hatásaikat, melyek azonnal vagy később jelennek meg. Sok esetben az azonnali fény okozta reakciók hátterében allergia, vagy túlérzékenység áll.

    A késői, krónikus fényhatások közül a bőr idő előtti öregedése, pigmentfoltok képződése, a különböző bőrrákok (bazalióma, spinalióma, melanóma) képződése a legjelentősebb. A bőr elrákosodásának, daganatok kialakulásának (karcinogenezis) alapja a fény okozta maradandó DNS és RNS károsodás, az ún. mutációk kialakulása a sejtmagban.

    Független Hírügynökség
    Az elmúlt hónapban sok rossz minőségű szemüveg és napszemüveg akadt fenn az Országos UV-teszten. A Magyar Látszerész Szövetség ezért két héttel meghosszabbítja az akciót, amely során 300 üzletben ingyen vizsgálják meg, hogy a lencsék mennyi káros sugárzást engednek át.