• Transzplantáció téma

    MTI
    Őssejtekből hoztak létre olyan agysejteket, amelyek az Alzheimer-kór kezdeti stádiumában halnak el. A felfedezés segítségével új gyógyszereket tesztelhetnek.
    Magyar Transzplantációs Társaság
    Az átültethető szövetek vagy szervek származhatnak élő donorokból vagy halottakból. Más fajból történő sikeres átültetés (xenotranszplantáció, heterotranszplantáció) jelenleg nem lehetséges.
    MTI
    Nőtt az élő és a halott donorok száma tavaly Magyarországon, több transzplantációt tudtak elvégezni, ennek köszönhetően több, várólistán lévő beteg életét sikerült megmenteni - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
    Medipress
    Holland kutatók az alkoholfogyasztás hatásait vizsgálták vese transzplantáción átesett betegeken.
    WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
    Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.
    WEBBeteg, otvenentul.hu
    Egyre többet kell beszélni róla, hogy mindenki tudja, mik a jogai, és tisztában legyen vele, mit tehet. A legutóbbi európai álláspont szerint a szervátültetéssel és a szervfelajánlással kapcsolatban jelenleg a legfontosabb az emberek felvilágosítása. Az utóbbi évek felmérései szerint a megkérdezett európaiak fele zárkózna el attól, hogy halála után felhasználják a szerveit.
    MTI
    Az Állami Számvevőszék aktuális jelentése szerint a tavalyi évben kevesebb szervátültetés történt, mint négy évvel korábban. A transzplantációs beavatkozások számának csökkenése a jelentés szerint nem pénzügyi okokkal magyarázható.
    Független Hírügynökség
    Kettős transzplantációra, új szívre és új tüdőre vár egy 15 éves bokrosi fiú, Hegedűs Zoltán - írja a Délmagyarország. Betegsége miatt nem hagyhatja el a szobáját.
    MTI
    A tüdő átültetéséhez a mell alatt két, egyenként tíz centis vágást ejtettek, amelyen keresztül behelyezték a donorszervet.
    MTI
    A The Alfred kórház orvosai megmutatták, hogy a sertéstüdőn átáramoltathatnak emberi vért, ezáltal sikeresen oxigenizálhatják a vért egy bizonyos ideig - közölte kedden az újdonságot a kórház szóvivője.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!