TBC téma

Elrendelték a kötelező tüdőszűrést Hajdú-Biharban

MTI

Mintegy 350 ezer embert érint Hajdú-Bihar megyében a kötelezően elrendelt tüdőszűrés - tájékoztatta Kohut Zsuzsa, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője szerdán az MTI-t.

Tüdőszűrés

Tüdőszűrés,Szűrővizsgálat,TBC

A tüdőrák korai felismerésére sajnos célzott szűrés nélkül nagyon kicsi az esély, mivel a tünetek szegényesek, és a mellkas-röntgenvizsgálat sem feltétlenül mutat eltérést. 

Ha már a röntgenfelvételeken is láthatóak az elváltozások, az a daganat előrehaladott állapotát jelzi. Ilyenkor szoktak mellkas CT-vizsgálatot végezni, amellyel jobban kimutatható a tüdő és a nyirokcsomók érintettsége.

Mit kell tudni a BCG oltásról?

ÁNTSZ

Hazánkban 1954 óta minden újszülöttet oltanak tbc ellen. A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től.

A TBC terjedése

MTI

A TBC terjedése elleni ötéves regionális programot fogadott el kedden Ungváron a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés).

Multirezisztens tuberkulózis baktérium

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet, mégha a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.

Tüdőrák, tbc - Tünetek és kezelés

MTI

Ugye, nem rák? - a szorongással teli, aggódó kérdés szinte naponta elhangzik, ha tüdőszűrés alkalmával valamilyen rendellenességet talál az orvos. Csak tbc... - hangzik a válasz elég gyakran, és a beteg megkönnyebbülhet. A XX. század elejének rettegett népbetegsége, a "fehér halál" ugyan nem tűnt el nyomtalanul, de mára megszelídült - ezt támasztja alá Strauss János professzor, az Országos Korányi TBC- és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

Medipress

A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

TBC - Mennyire veszélyes?

MTI

Minden húsz másodpercben meghal egy ember tuberkulózisban (tbc) a világon, a betegség elleni harc mégis sikeresnek mondható - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön kiadott éves jelentésében.

Egy óra alatt kimutatható a TBC

Medipress

Egy új fejlesztésű teszttel már egy óra leforgása alatt kimutatható a tuberkulózis (TBC). Az új, rendkívül érzékeny szűrőteszt, a tuberkulózis baktériumban lévő DNS egyetlen molekulájának azonosítása alapján működik.

Újra támad a TBC

MTI

Kárpátalján a járványügyi szakemberek aggasztónak tartják, hogy Munkácson az idén jelentős mértékben romlott a tuberkulózissal kapcsolatos helyzet, a fertőzés elsősorban a hátrányos helyzetű lakosság körében terjed.