Tüdőrák téma

A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

Medipress

A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

Dohányzási szokások: Már vízipipáznak is!

Medipress

Új dohányzási trend terjed a fiatalok között. A vízipipa népszerűségét az adja, hogy biztonságosabbnak tartják, mint a cigarettázást. A kérdés csak az, valóban nem rejt annyi veszélyt, mint a dohányzás?

A nikotin genetikai elváltozást okoz

Medipress

A legújabb kutatások szerint már néhány slukk beindítja a sejtek genetikai elváltozását. Rossz hír a kocadohányosoknak: kis mennyiségű a dohányfüst visszavonhatatlan károsodást idézhet elő a légutak sejtjeiben.

Rák - A gazdagság nem mindig előny

Medipress

A gazdag környezetben élő emberek hajlamosabbak a rák bizonyos fajtáira, mint a szegény környéken lakók, állítják az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet munkatársai.

Tüdőrák: ha negatív a lelet, kisebb a leszokási kedv

MTI

Holland kutatók eredményei azt mutatják, hogy azok a férfiak, akiknek tüdőrákszűrése negatív lett, kevésbé hajlanak a dohányzásról való leszokásra, mint azok, akiké nem meggyőző vagy későbbi kontrollt igényel.

Brokkoli: a dohányosok legjobb barátja

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Azok a dohányzók, illetve cigarettáról már leszokottak esetében, akik sok brokkolit és egyéb keresztesvirágú zöldséget fogyasztanak, kisebb a tüdőrák kialakulásának kockázata - állítják a Buffalói Roswell Park Rákkutató Intézet kutatói.

Dohányzás, tüdőrák és a genetika

MTI

Olyan genetikai változatra bukkantak német genetikusok, amely a dohányosok körében gyakori tüdőráktípusban fordul elő - az eredmény célzott gyógyszerek kidolgozásához vezethet a sokszor halálos daganat ellen.

Passzív dohányzás: Halálos betegségeket is okozhat

MTI

Világszerte, évente több mint 600 ezren esnek áldozatául a dohányosok szokásának, közülük 165 ezer gyerek.

"Tüdőrák: van még remény?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg

"Édesapám 72 éves, 2 éve diagnosztizáltak nála tüdő- és főhörgő rákot. A kemó és sugárterápiákon már túl van. Ehhez társult egy idült hörghurut. Állandó erős köhögés kínozza - lehet valahogyan enyhíteni ezen a tüneten?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

Az alkalmi dohányzás is károsítja a légutakat

Medipress

A legújabb kutatások szerint már néhány slukk beindítja a sejtek genetikai elváltozását.