Téma: Sófogyasztás

Az ereket (is) védő újdonság: kenyér kevesebb sóval

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2011.03.25. 12:21
A magas vérnyomás kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sófogyasztás. Minden életkorban, mindkét nemnél szoros, dózisfüggő a kapcsolat a sóbevitel mértéke és a vérnyomás értékei között – ezt...

A napi ajánlott maximális sófogyasztás

Oxygen Medical - 2011.03.24. 17:12
Az Amerikai Élelmiszer és Hatóanyag Igazgatóság (FDA) szabályozná a hozzáadott só mennyiségét az élelmiszergyártóknál és az éttermekben is. Az Egyesült Állomokban is ismertek a túlzott nátriumbevitel következményei, és...
Ha az Egyesült Államokban csak egy kicsit sikerülne az ételek sózását visszafogni, a szívbetegségek vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás jelentősen csökkenne. Az erről szóló előadás az Amerikai Szív Társaság...
A befolyásos brit egészségügyi felügyeleti szerv, a NICE alapvető változásokat sürget az élelmiszerek termelésében, valamint reklámozásában, és a zsír- és sótartalom drasztikus csökkentésére szólít fel a szív- és...
Megdöbbentő mértékben túladagolják az óvodai és iskolai étkeztetésben a zsírt, a szénhidrátot és a sót, ezért az ÁNTSZ programot indít Békésben az egészséges táplálkozás elterjesztéséért - közölte az ÁNTSZ Dél-alföldi...
A konyhasóban szegény étrend vérnyomáscsökkentő hatása régóta ismert, ám ausztrál kutatók vizsgálata alapján kiderült, a csökkentett sómennyiség a verőerek tágulékonyságát is növeli.
Egy átlagos magyar napi 18 gramm sót fogyaszt el, amely az egészséges mennyiségnek szintén a háromszorosa. Martos kiemelte: a sófogyasztás mérséklésével 20-25 százalékkal csökkenthető lenne a szív-és érrendszeri...
A kutatók számításai szerint minden gramm sócsökkentés 11-23 ezer szélütést, 18-35 ezer szívrohamot és 15-32 ezer bármilyen más okból bekövetkező halált előzne meg.
A nemzeti sócsökkentési kezdeményezést amerikai városok és egészségügyi szervezetek közösen indították el remélvén, hogy az élelmiszeripar önként csökkenti az élelmiszerek sótartalmát a magas vérnyomás, a szívroham és...
Az amerikai kormány elemzi a 2010-es eredményeket, majd új, vélhetően kevésbé nagyratörő egészségügyi célokat tűz ki, melyeket 2020-ra kíván elérni. Az Egyesült Államok egészségügyi és humán szolgáltatások minisztériuma...
A leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség a magas vérnyomás. Felnőttkorban minden harmadik-negyedik embernek kóros szintre emelkedik a vérnyomása, aminek súlyos következményei lehetnek.

Miért veszélyes a kínai konyha?

Független Hírügynökség - 2009.10.06. 11:33
A magas vérnyomásban szenvedő kínaiaknak csak egynegyede tud a bajáról, és csak 19 százalék szed rá gyógyszert. Kínában évente 2,3 millió ember halálát okozza a magas vérnyomás, és ebben a hagyományos kínai ételek magas...

Két hamburgert és egy metabolikus szindrómát!

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2009.07.23. 11:36
Egy új felmérés eredményei megerősítették, amit már régóta gyanítottunk: a fejlett országokban elterjedt étrend növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. A tejtermékek fogyasztása, úgy tűnik, védelmet...

A sóhiány depressziós tüneteket okozhat?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2009.03.15. 01:48
Annak ellenére, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, mennyire sok veszélye van a túlzott sófogyasztásnak az egészsgünkre, újra és újra sózzuk ételeinket. Kutatók szerint ennek okát a só természetes hangulatfokozó...

A só fokozza a gyerekkori elhízást

Független Hírügynökség - 2008.02.21. 12:56
A túl sok só is egyik oka lehet a gyermekkori elhízásnak. Az ételek sótartalmának csökkentése sok gyereket menthetne meg a felnőttkori beteges kövérségtől, a szívbetegségektől és agyvérzéstől - állapították meg a...

Tengerisó

Orvos valaszol - Irinyi-Barta Tünde - 2016.02.19. 13:16
Tisztelt Cím! Már több esetben olvastam interneten--ma is--hogy a szervezet méregtelenítés legjobb módja, ha a napot egy pohár vízben egy kávés kanál tengeri sós víz elfogyasztásával kezdem. Miközben minden orvosi...

Lehet indokolt a magas só fogyasztás?

Orvos valaszol - Dr. Tomonkó Magdolna - 2012.12.26. 07:23
Állandóan azt hallani, hogy kevesebb sót kell fogyasztani. Ezzel szemben, én kivánom a sót. Az ételek utánsózásával alább hagytam, de magvak, vagy pattogatott kukorica rágcsálásakor nagy szemű tengeri sót is...