Szinapszis téma

A koleszterincsökkentők piaca

WEBBeteg/Szinapszis

A koleszterinszint csökkentők dobozforgalma 2007-ig évről évre 20 százalékot meghaladóan növekedett. A gyógyszergazdaságossági törvénynek köszönhetően azonban a dinamikusan fejlődő piac stagnált, majd jóval kisebb mértékben növekedett, mint korábban – derül ki a Szinapszis Kft. WEBBeteg kérésére készített legfrissebb elemzéséből.

52 ezer forint egy átlagos magyar éves gyógyszeradagja

WEBBeteg/Szinapszis

A 2007-es év csökkenése után 2008-ban ismét többet költött a lakosság gyógyszerekre, bár a korábban feltételezettekhez képest alacsonyabb mértékben. A 2008-as gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.

A nyugat-magyarországiak kevésbé figyelnek egészségükre

WEBBeteg/Szinapszis

A keleti országrészben élők több figyelmet szentelnek egészségi állapotuknak, mint az ország nyugati felének lakói – derül ki a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. közös felméréséből.

Általánossá vált az internethasználat az orvosok körében

WEBBeteg/Szinapszis

Az internet az orvosok munkájának és életének szerves része, mára az idősebb generáció jelentős többsége is megbarátkozott vele. Mindössze minden tizennegyedik orvos állítja, hogy hatékonyan tud dolgozni internet nélkül. Többek között ez derült ki a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. közös kutatásából.

Jól teljesítő háziorvosok, gyenge osztályzat a kormánynak

WEBBeteg/Szinapszis

Minden negatív hír ellenére az egészségügyi ellátás megítélése az egyik legkedvezőbb az állami intézményrendszerek között a felnőtt magyar lakosság körében. Többek között ez derül ki a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében, 1000 fő bevonásával lebonyolított lakossági kutatásából.

Tíz orvosból négy olvassa rendszeresen a gyógyszerhirdetéseket

WEBBeteg/Szinapszis

A hazai orvosok kis része tölt időt azzal, hogy elolvassa a szakmai lapokban megjelenő hirdetések tartalmát, és konkrét gyógyszerhirdetést is csak kevesen tudnak felidézni - derül ki a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. legfrissebb felméréséből.

A betegre fordított idővel vagyunk a legelégedetlenebbek

WEBBeteg/Szinapszis

A magyar lakosság az orvosok és nővérek szakmai felkészültségével, valamint az egészségügyi intézmények higiéniájával elégedett, azonban a hosszú várakozás illetve a betegre fordított túl kevés idő még mindig problémát jelent.

Az egészség nem szerencse kérdése

WEBBeteg/Szinapszis

Egészséges életmód, megfelelő információ, öröklött tényezők. A lakosság többsége szerint ezek a legfontosabb tényezők az egészség megőrzésében - derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. legfrissebb felméréséből.

Állapot vagy betegség? - Kevésbé bagatellizáljuk el

WEBBeteg/Szinapszis

A dohányzás és az elhízás a többség szerint betegség, mint ahogy az alvászavar, a depresszió, a visszér és a szorongás is az. Ez derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. felméréseiből.

Egészség: alacsony a tájékozottsági szintünk

WEBBeteg/Szinapszis

Az orvosok szerint egy 10-es skálán még a 4-est sem éri el a magyar lakosság gyógyszerekkel, betegségekkel, életmóddal kapcsolatos informáltsági szintje, pedig a rendszeres tájékozódásnak kiemelt szerepe van a gyógyulásban és az egészségmegőrzésben.