Szervátültetés téma

Lábátültetéshez keresnek donort

Medipress

Spanyol orvosok megfelelő halott donort keresnek, a világ első lábátültetésének végrehajtásához.

Kétszer annyian ajánlották fel valamelyik szervüket, mint tavaly

Független Hírügynökség

A szakemberek szerint ennek oka, hogy egy új eljárással: kisebb vágással és gyorsabb gyógyulási idõvel végezhető el a beavatkozás.

Hazánkban elenyésző az élődonorok száma

WEBBeteg/Magyar Transzplantációs Társaság

A világon szinte mindenhol komoly problémát jelent, hogy élődonor hiányában nem tudnak annyi transzplantációt elvégezni, amennyire szükség lenne - közölte Szehoradszky Pál, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.

Emberi szervátültetésre alkalmas disznót klónoztak

Független Hírügynökség

Dél-koreai tudósok szerdán bejelentették, hogy klónozással olyan genetikailag módosított malacokat állítottak elő, amelyek szervei könnyebben használhatók emberi transzplantációhoz.

Több élődonoros szervátültetésre lenne szükség

MTI

A szervátültetés egyértelműen költséghatékony beavatkozás. Egy középkorú veseátültetett beteg például átlagosan kétszer tovább él, mint a művesén kezelt páciensek, ráadásul a társadalomnak is tizedébe kerül a műtét, mint a tartós dialízis - mutatott rá Janky Jenő, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

Módosítanák a halál fogalmát

Független Hírügynökség

Az amerikai Bioetikai Elnöki Tanács javaslata szerint az agykérgi funkciók megszűnése után halottá lehetne nyilvánítani az embereket. Ez megkönnyítené a szervátültetéseket és gyógyszerkísérleteket.

Légcsőátültetés Spanyolországban

Független Hírügynökség

Korszakos szervátültetést hajtottak végre Spanyolországban - írta a Lancet brit orvosi hetilap szerdai száma. A műtét során halott donortól vett légcsődarabot ültettek be egy nő szervezetébe úgy, hogy nem volt szükség az immunrendszer gátlására.

Szervátültetés: a britek elvetik a feltételezett beleegyezés elvét

Független Hírügynökség

Nagy-Britanniában szakértők elvetették azt az elvet, amely szerint egy halottról feltételezik, hogy beleegyezett szerveinek orvosi felhasználásába, hacsak életében nem tett ellenkező értelmű nyilatkozatot. Egy speciális kormányszakértői testület ilyen javaslatot terjesztett a kabinet elé, adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati hírportál.

Spanyol modell a hazai szervadományozásra

FH

Uniós együttműködéssel javítaná a szervátültetés elérhetőségét az Európai Parlament, ezért hétfőn este ezzel kapcsolatos javaslatokat is tárgyaltak a plenáris ülésen. A magyar szakemberek szerint is sürgős lépésekre lenne szükség az ügyben, ezért már javaslatot is tettek a spanyol modell hazai bevezetésére.