Szervátültetés téma

Megduplázódott a szervátültetések száma

WEBBeteg/ Semmelweis Egyetem

Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen az Eurotransplanthoz való végleges csatlakozás óta eltelt három hónapban, mindez országos siker, hiszen a Semmelweis Egyetem klinikáin végzik a hazai szervátültetések kétharmadát.

A korábban beültetett szervek újrahasznosíthatók

MTI

Úgy tűnik, hogy a vesék és más átültetett szervek újrahasznosíthatók. Nemrég Chicagóban, az Egyesült Államokban először, egy nem jól működő átültetett vesét kivettek az élő páciensből, és valaki másnak adták.

A Vese Világnapja - Veseelégtelenség, dialízis, transzplantáció

MTI

A veseelégtelenség korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet szakemberek a Vese Világnapja alkalmából.

Nő a transzplantációk száma Lengyelországban

MTI

Folyamatosan nő a szervátültetések elfogadottsága Lengyelországban; a lengyel egészségügyi minisztérium szerint rekordszámú transzplantációt végeztek 2011-ben, köztük végrehajtották az első sikeres tüdőátültetést egy mukoviszcidózisban szenvedő betegen.

A máj hatása az immunrendszerre

MTI

A fertőzések ellen küzdő immunsejteket a máj bizonyos esetekben paradox módon lebontja - állapították ausztrál kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

Kettős élődonoros szervátültetés

Medipress

A Pennsylvania állambeli Milton S. Hershey kórház sebészei nemrégiben hajtották végre első szimultán, kettős élődonoros szervátültetésüket egyetlen recipiensen.

Mi a szervátültetés? Alapfogalmak

Magyar Transzplantációs Társaság

A transzplantáció (átültetés) egy bizonyos szövet, szerv eredeti helyéről történő eltávolítását és a szervezeten belül más helyre vagy más szervezetbe való műtéti áthelyezését jelenti úgy, hogy életképességét megőrzi.

A szövet- és szervkivétel lehetőségei

Magyar Transzplantációs Társaság

Az átültethető szövetek vagy szervek származhatnak élő donorokból vagy halottakból. Más fajból történő sikeres átültetés (xenotranszplantáció, heterotranszplantáció) jelenleg nem lehetséges.

2010: Hogyan alakultak a hazai szervátültetések?

MTI

Nőtt az élő és a halott donorok száma tavaly Magyarországon, több transzplantációt tudtak elvégezni, ennek köszönhetően több, várólistán lévő beteg életét sikerült megmenteni - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elhunyt a világ első donorja

MTI

Meghalt az az amerikai férfi, aki 56 éve veséjét adományozta ikertestvérének. A műtét a világ első sikeres szervátültetése volt.