Szúnyog téma

Dengue-láz - Mennyire veszélyes?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

A vérzéses dengue-lázban megbetegedettek esetében a halálozás kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is. Vírusölő szerek nem állnak rendelkezésre, és védőoltás sincs még.

A sárgaláz

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

A sárgaláz egy szúnyogok által állatokról, elsősorban majmokról emberre terjesztett vírusos fertőző betegség. Trópusi területeken, főként Afrikában és Dél-Amerikában fordul elő. Napjainkban nagyobb járványok már kevésbé gyakoriak, azonban a kórkép kiemelt fontosságúvá vált az egzotikus utazások népszerűségének növekedésével.

Zika-láz - Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a Zika-vírust

MTI

Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a Zika-vírust - derítették ki a Georgiai Egyetem kutatói számítógépes modellezéssel.

Florida egyes megyéiben egészségügyi szükségállapotot hirdettek a Zika-vírus miatt

MTI

Florida kormányzója szerdán rendkívüli állapotot hirdetett a déli szövetségi állam négy megyéjében, ahol felbukkant a Zika-vírus.

Az UNICEF a Zika-vírus megállításán dolgozik

UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány

Az UNICEF 9 millió dolláros segélykérést kezdeményez, hogy programjával a vírus terjedését megakadályozza és csillapítsa annak csecsemőkre és azok családjaira gyakorolt hatását a régióban.

Globális egészségügyi vészhelyzet a Zika-vírus miatt

MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által hétfő este a zika vírus miatt kihirdetett globális egészségügyi vészhelyzet elsősorban összehangolt nemzetközi intézkedéssorozatot jelent a vírus terjedésének mérséklésére - olvasható az MTI-n.

Nyár- szúnyogcsípés nélkül

Több mint TestŐr

A vízpartokon sajnos nehéz elkerülni a szúnyogokat, de sokan a szúnyogcsípésnél is kevésbé szeretik a szúnyogriasztók illatát.

Több lett a szúnyog és a kullancs Magyarországon

MTI

Az utóbbi évek időjárása segítette a vérszívók, elsősorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon.

Az árvíz utáni felmelegedés kedvez a szúnyogok szaporodásának

ÁNTSZ

A rendkívüli dunai árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a szúnyogirtásra. A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek.

Szívférgesség: az élősködő fonálféreg számára az ember nem a megfelelő gazda

OEK/ÁNTSZ

A dirofilariosis egy élősködő fonálféreg által okozott fertőző betegség. Emberi fertőzés esetén lárvák nem kerülnek a vérbe.