Sperma téma

Terjedő illegális szervkereskedelem

MTI-Press

Világszerte terjed az illegális szervkereskedelem - A válság hatására virágzik az üzletág.

Mesterséges sperma

Medipress

A tudósoknak sikerült kémcsőben előállítaniuk spermát, ami sok meddő férfinek meghozhatja a reményt az apává váláshoz. A kísérlet során egy kis szövetszelet segítségével képesek voltak mesterségesen spermát termelni, amellyel meg lehet termékenyíteni a petesejteket.

Ultrahang, mint férfi fogamzásgátló?

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Tudósok azt vizsgálják, vajon az ultrahang hatásos, visszafordítható fogamzásgátló lehet-e a férfiaknál.

A sperma egészségét befolyásolja a kerékpározás

MTI

Kevesebb és kevésbé aktív azoknak a férfiaknak a spermája, akik legalább heti öt órát kerékpároznak – közölték amerikai kutatók.

Gyorsfagyasztott sperma - A HIV-pozitív férfiak is lehetnek donorok

Medipress

Az eljárás a régi gyakorlattal szemben a spermiumok nagyobb életképességét, és mozgási készségét eredményezi.

Mi lesz a halál után a lefagyasztott sperma sorsa?

hvg.hu

Megtagadta egy magyar klinika, hogy egy özvegynek kiadja halott férje lefagyasztott spermiumát. Ezt azzal indokolja, hogy Magyarországon nem végezhető posztumusz megtermékenyítés.

A spermidin megállítja az öregedést?

MTI

Frank Madeo és Tobias Eisenberg grazi kutatók most kiderítették, hogy a spermidin a károsodott sejteket is segít megjavítani, ezzel pedig megfékezi az öregedés folyamatát.

Az apai gének szerepe nagyobb lehet, mint eddig gondolták

MTI

Amerikai biológusok szerint az ondósejtekben olyan különleges módon csomagolt állapotban van jelen az örökítő anyag, hogy az nagyobb befolyással van a megtermékenyített petesejt fejlődésére, mint eddig hitték.

Sok zöldség és gyümölcs, egészségesebb sperma

MTI

Az egészségesen étkező férfiaknak egészségesebb a spermája is - állapították meg spanyol kutatók a Fertility and Sterility című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A vízben lévő ösztrogén rontja a spermák minőségét?

WEBBeteg/Független Hírügynökség

Romlik az izraeli férfiak spermájának minősége. Az izraeli spermabankokban 2004 és 2008 között elhelyezett ondófolyadékok 40 százalékkal kevesebb spermiumsejtet tartalmaznak, mint a 90-es évek közepének és végének anyaga. Erről a Haarec című izraeli napilap adott hírt hétfőn.