Pollen téma

Pollenhelyzet - Egyre erősebben virágzanak az allergén növények

MTI

Az elmúlt héten országszerte fokozatosan emelkedett a pollenterhelés, több allergén pollenkoncentrációja elérte a magas, a parlagfűé a nagyon magas szintet is - közölte az Állami Nép-egészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.

Pollenjelentés

MTI

Leginkább a csalánfélék és a kültéri allergén gombák okozhatnak tüneteket az arra érzékenyeknek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán szombaton.

Örökölhető-e az allergiás hajlam?

FH

Egy nemzetközi kutatás arra keresi a választ, hogy van-e olyan gén, amely egyértelműen felelős az allergia kialakulásáért. A kutatók arra számítanak, hogy később egy csepp vérből is meg tudják határozni az allergia típusát és a szükséges gyógymódot.

Mit kell tudni a keresztallergiáról, az orális allergia szindrómáról?

Antsz.hu

Hazánkban a nyár végén, ősz elején jelentkezik a legtöbb allergiás probléma – elsősorban a légkörben található magas parlagfű-pollen koncentráció miatt.

Újra itt a parlagfű szezon!

OKI - WEBBeteg

Az utóbbi hetekben fokozatosan emelkedett a levegőben lévő pollen mennyisége. Hétfőn a meleg, száraz idő következtében jelentősen felerősödött a pollenterhelés.

Hosszú utat is megtehet az allergén virágpor

Medipress

Természetesen szoros kapcsolat van aközött, amikor a virág kiereszti magából a pollent, és amikor összegyűjtik a magokat, de nem mindig áll fent ez az összefüggés – mondja Rafael Tormo, az Extremadurai Egyetem botanikusa, és a témáról készült tanulmány társszerzője.

Hosszabb parlagfű- és szénanáthaszezont okoz a klímaváltozás

Medipress

Az allergiás megbetegedések száma világszerte drasztikusan nő, amelynek egyik fontos oka a klímaváltozás és az általa kiváltott hosszabb parlagfű- és szénanáthaszezon.

Hogyan hat a parlagfűre a klímaváltozás?

MTI

A klímaváltozás azzal is együtt jár, hogy hosszabb az allergiát okozó parlagfű szezonja, és északabbra haladva egyre rosszabb a helyzet a 16 évvel korábbihoz képest - közölték amerikai kutatók hétfőn. A tanulmányban megállapították, hogy 2009-ben 27 nappal tartott tovább a parlagfűszezon az Egyesült Államok egyes részein, mint 1995-ben.

A születési hónap és az allergia

Medipress

Egy friss tanulmány szerint a gyermek allergiakockázata összefügghet azzal az évszakkal, amelybe a terhesség első három hónapja esik.

Allergia - Ősszel miért erősebb?

Medipress

A szénanátha és az egyéb, fű és fafélék okozta allergiák a tavasszal és a nyárral állnak összefüggésben mindannyiunk fejében. Holott a szezonális allergiás tünetek ősszel ugyanúgy lecsaphatnak, mint a napos hónapokban, ráadásul az őszi hideg levegőben ugyanolyan erős allergének keringenek, mint a pollenek.