Patika téma

Vércukorszintet mérnek a patikákban

MTI

Egyes gyógyszertárakban a betegeknek lehetőségük lesz vérnyomást és vércukorszinteter méretni. A szolgáltatást gyógyszerészek kezdeményezték.

H1N1 - Hogyan lehet hozzájutni az oltóanyaghoz?

WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

Olyan, központi patikák kijelölését kezdeményezi az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) vezetője, amelyekben folyamatosan kapható lesz a H1N1 elleni vakcina - értesült a WEBBeteg. Kárpáti Zsuzsanna a szaktárca vezetőjének intézkedésétől reméli, hogy megszűnik a jelenlegi kaotikus állapot.

Mikortól kapható a patikákban a H1N1 vakcina?

Független Hírügynökség/MTI

A tervek szerint két hét múlva, október közepétől megkezdődik a H1N1 elleni térítéses oltóanyag kiszállítása a gyógyszertárakba, így megvehetik azok, akik nem jogosultak az ingyenes védőoltásra.

Hiba az OEP és a patikák közötti informatikai rendszerben

MTI

Működési probléma volt szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a gyógyszertárak közötti informatikai rendszerben - tájékoztatta az OEP az MTI-t.

Évről évre kisebb a megfázás elleni készítmények forgalma a patikákban

WEBBeteg/Szinapszis

Negyven, elsősorban megfázás kezelésére használt fájdalom- és lázcsillapító készítmény forgalmát tekintve megállapítható, hogy a gyógyszerek patikai forgalma évek óta csökken.

ÁNTSZ vizsgálat a patikákban

Független Hírügynökség

Vizsgálatot indított az Egészségügyi Minisztérium kérésére az ÁNTSZ, miután az egyik napilap azt írta, hogy recept nélkül adtak ki több gyógyszert egy budapesti patikában.

A gyógyszerhamisítás világszerte aggasztó méreteket ölt

Hamisgyógyszer

A hamis gyógyszerpiac növekedése becslések szerint évi 12-16 százalék, amely elsősorban a fejlődő országokban ölt aggasztó méreteket, ahol a forgalmazott gyógyszerek akár 50%-a hamis. Interjú Székely Krisztinával, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnökével.

Jelentősen nőtt a multivitamin-fogyasztás idén télen

WEBBeteg/Szinapszis

Két-két és félszer több vitamint fogyasztunk az őszi és téli hónapokban a fertőző betegségekről szóló hírek következtében, mint az év többi szakaszában. A gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.

Mennyi vitamint fogyasztunk?

Független Hírügynökség

Kevesebben, de több vitamint vásárolnak az utóbbi 2 évben - többek között ez derül ki a GFK piackutató felméréséből. Aki vitamint vesz, egészen biztosan vásárol zöldséget és gyümölcsöt is, viszont csak 57 százalékuk fogyaszt teljes kiőrlésű kenyeret.

10 lakosból 9 patikában vásárol gyógyszert

WEBBeteg/Szinapszis

10 lakosdól 9 kizárólag patikában vásárol gyógyszert - derült ki a Sziapszis Kft. által végzett felmérésből. A patikán kívül vásárlók aránya Budapesten a legnagyobb, a patikahűség pedig az életkor előrehaladtával jelentősen nő.