Nikotin téma

Megfejtették, hogyan működnek a leszokást segítő gyógyszerek

Medipress

A bupropion és a vareniklin dohányzást abbahagyását segítő szerek az agy reakcióit változtatják meg, melyek más dohányos emberek látványára ébrednek – állítja az Archives of General Psychiatry január 3-i számában megjelent két tanulmány.

Már egy kis dohányfüst is káros

MTI

Már kis mértékben, passzívan belélegezve is egészségügyi problémákat okozhat a dohányfüst – állapította meg az amerikai tiszti főorvos.

Elektronikus cigaretta: Milyen veszélyeket hordoz?

Medipress

A legújabb kutatások szerint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektronikus cigaretták nem biztonságosak és komoly egészségkárosító tulajdonságokkal rendelkeznek. A Kalifornia Egyetem munkatársai öt elektronikus cigaretta márkát vizsgáltak meg, és mindegyiknél találtak olyan minoségbeli problémákat, amelyek aggodalomra adhatnak okot.

Hosszabb életük lehetne, ha eldobnák a cigarettát

MTI/WEBBeteg

Tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek - írja a Füstmentes világnap alkalmából az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében a Magyar Kardiológusok Társasága.

Nikotinfüggőség és alkoholizmus ellen is hatásos a szer

Medipress

Egy új tanulmány kimutatta, hogy egy növényi eredetű vegyület, amelyet a nikotinfüggőség kezelésére használnak, igen hatásos az alkoholfüggők esetében is.

Időskori leépüléshez vezet a dohányzás?

MTI

Azoknál, akik középkorúként erősen dohányoznak, akár kétszeresére emelkedhet az Alzheimer-kór és az érrendszeri hátterű szellemi leépülés kockázata két évtizeddel később - közölték hétfőn amerikai kutatók.

A dohányzás mégsem oldja a stresszt?

MTI

A dohányzás elhagyását követő egy év elteltével csökken a stressz szintje, a visszaszokó emberek egy része pedig ugyanolyan stresszben él, mint korábban - állapította meg egy brit tanulmány.

Gyilkos függőség

diamondagency.hu

Ebben az évben a Nemdohányzó Világnap a nőket, a fiatal lányokat helyezi a középpontba. A dohányzás káros hatásaira és veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet.

Hogyan hat a nikotin?

Medipress

A kutatók összehasonlították 13 függő és 10 nemfüggő dohányos adatait, meglepetten tapasztalták, hogy a függő dohányosoknál lassabban halmozódik fel a nikotin az agyban.

Lépcsőzetesen halmozódik a nikotin az agyban

MTI

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) online kiadásában megjelent tanulmány szerint a nikotin felhalmozódása az agyban több percen át, ugrásokkal zajlik.