Neuropathia téma

A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus

A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

Tegyen a cukorbetegség okozta amputáció ellen!

WEBBeteg - Cs. K., fordító

A cukorbetegség két szövődménye, az idegkárosodás (neuropátia) és a rossz vérkeringés, melyek fokozottan hajlamosítanak különböző láb problémákra. A neuropátia következtében a betegnél érzéskiesés léphet fel, azaz nem vagy nem megfelelően érzékeli a fájdalmat, ezért előfordulhat, hogy nem észleli a sérüléseket vagy az irritációt. A rossz vérkeringés következtében pedig ezek a sérülések lassabban gyógyulnak, és akár egy apró vágás is nehezen áll ellen a fertőzéseknek.

Keringési zavarok és idegbántalmak (neuropátiában) cukorbetegeknél

Dr. Miléder Margit

Az erek megbetegedései rendszerint hosszú idő alatt alakulnak ki. Némelyik alig okoz tünetet, más érbetegségek enyhe kényelmetlenséget okoznak, amelyek súlyos következményekkel járhatnak, ha nem kezelik.

A cukorbetegség okozta idegkárosodás megállítható

Neuropathia Központ

Az idegkárosodás (neuropathia) a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye. A teljeskörű kezelés nemcsak a tünetekre, hanem az idegkárosodást kiváltó okra is hat, így a neuropathiás károsodás folyamata lassítható, megállítható, vagy visszafordítható lehet.

Új neuropathia centrum nyílik a Dél-Pesti Kórházban

WEBBeteg

Évente 4000 lábat amputálnak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropathia következtében, pedig az amputációk 85%-a a betegség időben való felismerésével és gyógyításával megelőzhető.

Négy új Regionális Neuropáthia Centrum nyílik

MTI

2009-ben négy Regionális Neuropathia centrum nyílt országszerte. A szekszárdi és nyíregyházi centrumok megnyitását most két budapesti központ átadása követte. A centrumok megalapítását és fenntartását a Wörwag Pharma támogatta és támogatja.

Als, Sm vagy csak neuropátia esetleg stressz?

Orvos valaszol - Dr. Szappanos Zsuzsanna

Kedves Doktor Úr/ Doktornő! 2 évvel ezelőtt mindkét lábfejemen megjelent egyfajta fonákérzés és zsibbadás, nagyon enyhe izomgyengeség, valamint kisebb izomgörcsök a vádlimban. Ezügyben háziorvoshoz fordultam, aki teljeskörű laborvizsgálatra küldött

Neuropathia vagy valami más?

Orvos valaszol - Dr. Szappanos Zsuzsanna

Tiszetlt Doktor Nő! 2015. februárjában kezdett a jobb lábam térhajlatában húzó, fájdalmas érzés. Néhány hónap múlva zsibbadás. ENG vizsgálat volt az első, amire beutaltak. Eredménye: Ko.n peroneus és sensoros rostjaiban sensoros túlsúlyú axonális

Talp zsibbadást hogyan lehet csökkenteni?

Orvos valaszol - Dr. Szappanos Zsuzsanna

Tisztelt Doktor Nő/Úr/! A kérdésem kissé összetett. Röviden 2012-ben diffúz nagy B sejtes non Hodkin lymphomával kezeltek ami a medencémben volt, kaptam kemoterápiát és sugár kezelést is az utolsó kezelést 2012 nov. 21-én kaptam. Azóta sajnos a ba

Neuropátia

Orvos valaszol - Dr. Szappanos Zsuzsanna

Tisztelt Szakértő Orvos neurológus Dr Szappanos Zsuzsanna! 2014.novemberben hirtelen alakult ki a neuropátiám. Sajnos én vagyok a fő okozója, mert pajzsmirigy alultermelésem van, de én a sárgabarackmag olajat szedtem csak, mert azt írták, hogy ez