• Mammográfia téma

    MTI
    A rutinszerűen végzett mammográfiás emlőszűrés, kevésbé hatékony a rákos halálozás megelőzésében, mint eddig hitték - közölték szerdán norvég kutatók. A tanulmány szerint az 50 és 69 év közötti nők rutinszerű mammográfiás szűrése és szorosabb szakorvosi felügyelete, 10 százalékkal csökkentette a melldaganat miatti halálozási arányt.
    MTI
    Pontosabb eredményt adhat a mellrákszűrés, egy újonnan kifejlesztett klinikai munkaállomás segítségével. Az eszköz prototípusa, több típusú vizsgálat eredményét is alkalmazva ad pontosabb képet a beteg állapotáról.
    MTI
    Negyven éves kor alatt, az egészségügyi irányelvek csak akkor javasolják a mammográfia elvégzését, ha a nő nagy kockázatnak van kitéve, például a BRCA1 vagy BRCA2 géneket hordozza, amelyeket kapcsolatba hoztak a mellrák gyakoribb előfordulásával.
    Rákgyógyítás
    Az onkológiai ellátás minden szintjén nélkülözhetetlen szerepe van a képalkotó vizsgálatokat végző radiológusoknak: a szűréstől a daganatok és az áttétek megtalálásáig, a gyógyszerek hatékonyságát a tumorok változásán lemérő kontrollvizsgálatoktól az éveken át tartó utánkövetésig sok orvosi döntés múlik azon, mit mutatnak a szervezet egyes részeiről különféle technikával elkészített képek.
    MTI
    A rendszeres szűrés ellenzői azt állítják, hogy túl sok a hibás eredmény, ami a nőket megfélemlíti, a szükségtelen szövetmintavételek és a sugárkezelés okozta megterhelés pedig önmagában is rákot okozhat.
    Diagnoscan Magyarország
    A mammográfia vizsgálatot az emlőben tapintható csomó, illetve az emlőkre vonatkozó panaszok esetén ajánljuk. Panaszmentes nőknek szűrővizsgálatként javallott. (x)
    Független Hírügynökség
    Magyarországon egyedülálló emlőrákszűrési technikát tanítottak a hódmezővásárhelyi kórházban. A képzésen négy kórházból vettek részt szakasszisztensek. Azt mutatták meg nekik, hogyan lehet a lehető legjobb felvételt készíteni úgy, hogy minél kevesebb sugárterhelés érje a vizsgált nőket.
    hvg.hu
    A mammográfia során "szerzett" sugárdózis is növelheti a mellrák kockázatát azoknál a fiatal nőknél, akik a betegségre való genetikai hajlammal születtek - közölték a napokban holland kutatók.
    Független Hírügynökség
    Az Egyesült Államokban évente mintegy 210 ezer nő betegszik meg emlőrákban. Ma a mammográfiai szűrővizsgálatok évi 3-5 milliárd dollárba kerülnek az amerikai egészségügynek.
    MTI
    A közegészségügyi szűréseken mellrákkal diagnosztizált nők egyharmadát szükségtelen lenne kezelni, mert betegségük nem halálos - állapította meg egy tanulmány a British Medical Journal (BMJ) pénteki számában.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!