• Mammográfia téma

    MTI
    A mellrák korai felismerésére új, folyékony kristályos hőérzékelő módszert fejlesztettek ki Lengyelországban.
    Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke
    Szendi Gábor „A mammográfiai szűrés mellrákot okozhat” című cikke kapcsán Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke fejti ki véleményét.
    WEBBeteg
    "Mostanában szinte mindennap foglalkoztat az öngyilkosság. Nincs munkám, pályakezdőként nem alkalmaznak." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    WEBBeteg
    Elmentem mammográfiára és azóta rettegésben élek. Van egy 7 éves kislányom akit szeretnék felnevelni. Fiatal vagyok még hormonkezelésre, de járjak utána,hogy mi okozza ezt az egészet csak ennyit mondanak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Diagnoscan Magyarország
    Tovább javul a kóros elváltozások felismerése, így az emlőrák korai diagnosztizálásának lehetősége a Diagnoscan Magyarország által Szegeden, a Klinikai Központban üzembe helyezett két új digitális mammográf segítségével. (x)
    Mammográfia

    A mammográfia vizsgálat elvégzése az emlőben tapintható csomó, illetve az emlőkre vonatkozó panaszok esetén ajánlott. Panaszmentes nőknek a szűrővizsgálaton kétévente tanácsos részt venni 40 éves kor fölött.

    A mellrák nem egységes betegség, számos formája előfordulhat. A betegség lehet egyoldali, amikor csak az egyik emlőben található meg, de lehet kétoldali is, mikor mindkét emlőt érinti. Leggyakrabban az egyoldali forma fordul elő.

    Mellrák bármely, az emlőt felépítő sejttípusból származhat: kialakulhat a mirigyes állományban, a zsírszövetben, a kötőszövetben vagy a vér- és nyirokerekben.

    Mammográfia

    A nyugati országok többségében manapság rendszeresen végeznek szűrővizsgálatot a lakosság körében, így hazánkban is 40 éves kor fölött ajánlott kétévente részt venni a szűrővizsgálaton.

    Mindkét emlőről kis energiájú ionizáló sugárzással készítenek kétirányú felvételt, amelyen az esetleges eltérések, ciszták jóindulatú (benignus) vagy rosszindulatú (malignus) daganat kimutatható, azok alakja, mérete és elhelyezkedése meghatározható.

    Az emlőt a tejutakból, mirigyekből, és zsírszövetből álló állomány, valamint a környezeténél sötétebb mellbimbó és az azt körülvevő bimbóudvar alkotja.

     

    Medipress
    Az új, széleskörű svéd kísérlet szerint, a mammográfiás vizsgálat még annál is nagyobb mértékben csökkentheti az emlőrák okozta halálozást, mint a legtöbb szakértő korábban gondolta.
    Medipress
    A rutinszerű mammográfiai vizsgálat képes kimutatni az emlőartériák meszesedését, emiatt alkalmazni lehetne a szív-, és a vesebetegek kockázatának meghatározására – olvasható a Clinical Journal of the American Society of Nephrology legfrissebb számában.
    Medipress
    A norvég rákszűrő program megállapítása szerint, a rutinszerű mammográfiás vizsgálat mindössze egyharmadával csökkenti az emlőrák halálozási arányát. A tanulmány felelevenítette a rutin diagnosztikus eljárást övező parázs vitát.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!