Magasság téma

Légnyomás

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-09-01 12:03

A légnyomás a levegőréteg egy cmlevegőoszlopának a súlya. A tengerszint feletti magassággal csökken a felettünk lévő légréteg, ezzel együtt a légnyomás is. A légnyomás értékét leggyakrabban Hgmm-ben határozzák meg. A légnyomás 10 m-enként kb. 1 Hgmm-rel csökken.

A légnyomáscsökkenés élettani szempontból azért jelentős, mert a légzés szempontjából közömbös nitrogén külső nyomásának csökkenése buborékbetegség kialakulásához vezet, ami a keszonbetegséghez hasonló (akkor alakul ki, ha a búvárok túl gyorsan úsznak a felszín felé). A légnyomáscsökkenéssel együtt csökken a folyadékok forráspontja, a vér és a szövetnedvek forrásnak indulhatnak és kialakul a magassági emfizéma.

Azok a svájciak, akik a hegyekben látták meg a napvilágot és csak életük későbbi szakaszában költöztek lejjebb, védettebbek a szívhalál ellen: minden 1000 méter 22 százalékkal kisebb kockázatot jelent szívroham okozta elhalálozásra.

Nem nő a magasság a gyermeknél

Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika - 2016-09-14 11:52
Tisztelt Doktornő! Az unokám sportol (labdarúgás) , de az utóbbi 2 évben fizikai fejlődésben teljesen lemaradt. Magassága 156-7 cm. A növekedése az elmúlt 2 évben 10cm, folyamatosan. Az anya 165, az apa 178 magas. Kérdéseim: ez még normális?