Magas vérnoymás téma

Magasvérnyomás-betegségem van?

dr. Vágány Dénes

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

MTI

Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

Fontos a rendszeres vérnyomásmérés

MTI

A magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés - erre hívta fel a figyelmet a Gotttsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

Sakkban tartja a vérnyomást a rendszeres délutáni szunyókálás

MTI

A napi rendszerességgel szunyókálók vérnyomása észrevehetően csökken azokéhoz képest, akik nem élvezhetik a délutáni szieszta előnyeit - állapították meg görög kutatók, akik az Amerikai Kardiológusok Társasága 68. éves tudományos tanácskozásán mutatták be tanulmányukat.

Gyakran ismételt kérdések a magas vérnyomásról II.

Hypertonia - Dr. Tislér András

A vérnyomás rendszeres mérése, minden 40 év fölötti ember számára ajánlott. Sok esetben egy rutin vérnyomásmérés során derül fény a magas vérnyomás betegségre, amely addigra már jelentős károsodást okozhatott az érrendszerben.

"Tartsa kézben egészségét", tartsa kézben vérnyomását!

WEBBeteg

Hazánk lakosságának több mint egyötöde szenved magas vérnyomásban, ezért is tűzte zászlajára a „Tartsa kézben egészségét" program a hipertónia által veszélyeztetettek betegség megelőzését és a már magas vérnyomással küzdők tájékoztatását, széles körű informálását.