Májrák téma

Milyen sors vár valakire, ha májrákos?

Rákgyógyítás

Ma a rosszindulatú májdaganatok nagy részét akkor fedezik fel, amikor már jelentős panaszokat okoz, s szétterjedt a rákos folyamat, pedig ekkora már akár évek óta is ott lehetett a daganat a szervezetben.

Májrák sajtópályázat: díjazták a WEBBeteg újságíróját

Rákgyógyítás

A 2011 után 2012-ben is megszervezett sajtópályázat keretében ismeretterjesztő cikkeket, riportokat, interjúkat vártak a társadalmi szervezetek, olyan írásokat, amelyek rávilágítanak a májbetegségekkel, májcirrózissal – arról tudva vagy sem – együtt élő több százezer ember rendszeres orvosi kontrolljának indokoltságára, bemutatják a fenyegető májrák időbeli felismerésének lehetőségeit.

Megnéztem a májamat, fotóm is van róla!

WEBBeteg - T. A., újságíró

Még nem voltam hasi ultrahangvizsgálaton, néhány napja kértem beutalót a háziorvosomtól, aki minimum egy-két hetes várakozást jósolt az állami szakrendelésen. Harmincöt éves vagyok, nem iszom túl sok alkoholt, túl zsíros ételeket sem választok, nem volt panaszom az emésztésemmel, de kíváncsi voltam rá, milyen a májam.

Az arcpír és a jókor jött szűrés esete

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Esetem legfőbb pozitívumának azt tartom, hogy időben derült fény betegségemre. Ha nincs az a szűrő-vizsgálat, nem itt tartanék! Akkor nemcsak a tünetmentesen zajló hepatitiszemről nem szerzünk tudomást, de a rákos csomót sem veszik észre az orvosok.

Duálenergiás CT a májdaganatok vizsgálatára

MTI

A GE Healthcare (GEHC) a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködve kettő, a daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítő orvosi képfeldolgozó szoftvert fejlesztett ki egy most záruló kétéves kutatási program során - tájékoztatta Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetője az MTI-t.

Az alattomos májrák

Rákgyógyítás

Tíz májrákos beteg közül kilencnek olyan évek óta fennálló májbetegsége van, amelynek rendszeres ultrahangos ellenőrzésével időben fel lehetne fedezni a rákos elfajulást. A májrákos betegek jelentős része ma mégis túl későn, rossz életkilátásokkal kerül orvoshoz. Ezen az aggasztó helyzeten volt hivatott változtatni az a sajtókampány, amelynek lezárását 2011. július 28-án, a Hepatitis Világnapján tartották Budapesten.

Rövidre mérték idejét

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

Májrákja miatt sok bevégzetlen munkát hagyott hátra az egyetemi tanár. Teljesítmény-kényszeres személyiség volt, mondja férje. Elismeri, a 3 évtizedes együttélés torzíthatja emlékezetét, ám ígéri, a Hepatitisz C-vírussal fertőzött sorstársak kedvéért tárgyszerűen idézi fel a baleset-életmentés késői tragikus következményét. Vesztesége kínját csökkenti, hogy ünnepséget szervezett az oktató emlékére a Közgázon. Ott az alábbi részletek nem kerültek szóba.

Van kiút a májrákból

Rákgyógyítás

Epegondokra gyanakodott, amikor gyomorpanaszokkal, hasfájással ment el háziorvosához még 2008-ban Dányi Sándorné.

Májrák - Férfiak nagyobb veszélyben?

MTI

Nemi hormonjuk miatt nagyobb a kockázata a hepatitis B-vel fertőzött férfiaknak, mint nőknek arra, hogy májrák alakul ki náluk - állapították meg tajvani kutatók. Mint a Science tudományos magazinban szerdán közzétett tanulmányukban a kutatók írták, a hepatitis B vírusa az androgén férfi nemi hormon receptoraihoz kapcsolódik, mielőtt a májat károsítja, és rákot okoz.

Hepatitis - Százezer magyarországi fertőzött

MTI

A hepatitis világnapját 2008 óta május 19-én rendezik meg, az egy évvel korábban alakult Hepatitis Világszövetség döntése nyomán. (Korábban szeptember 30. volt az időpont.) Célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére.