Laborérték téma

A transzferrinszint és jelentősége

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A transzferrin molekula egy, a véráramlásban keringő glikoprotein, melynek feladata a vas-ionok szállítása. Többféle transzferrin molekula is ismert, a vérben keringő fajtája egyik legfontosabb feladata a vörösvértestek képzéséhez fontos vas-ion szállítása a csontvelőbe.

Daganatos betegségre utaló laboreredmények

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

Mi okozhat emelkedett májenzimértékeket?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Nagyon gyakori, hogy a májfunkció laboratóriumi vizsgálata során emelkedett májenzimértékeket mérnek. Egyrészt magának a májnak a betegségei és működésének zavarai emelkedett értékekkel járnak. Másrészt van számos olyan betegség is, amely nem áll közvetlen összefüggésben a májjal, mégis gyakran okozza a májenzimek szintjének emelkedését a vérben.

Húgysav - Mit jelent, ha magasabb vagy alacsonyabb a szintje?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

Húgysav

Egészséges emberek esetében a vérben keringő húgysav kétharmad része a vesén keresztül ürül, a fennmaradó húgysav pedig az izzadság, illetve a bélrendszer segítségével távozik a szervezetből. Mikor mérhetnek emelkedett értéket, és mit okozhat mindez a szervezetben?

Kloridion

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos

A szervezet folyadékai összetételének felméréséhez lehet szükséges a kloridion vizsgálat. Kóros értékei utalhatnak a szervezet víztartalmának, a kémhatásának (pH-érték) vagy az ionösszetétel megváltozására.

Van okom aggodalomra?

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea

Tisztelt Doktornő! Több hete tartó lábfájással, fáradékonysággal, légszomjjal, teltség érzettel, és néhai hányingerrel fordultam orvoshoz. Tegnap vért vettek, mára lett meg az eredmény. Mi szerint eosinophil szintem átlagon fölüli, 7, 9-ces, valam

Vérvétel eredmény

Orvos valaszol - Dr. Hamar Péter

Előzmény:a lapockámnál fáj, a fejem és néha beleszúr a hasamnál., vérvételre küldtek.(külföldön vagyok).Ezek térnek el:WBC:12, 8(4, 4-11, 3), neutrophils:9, 96(1, 4-6, 6), Cholesterol:5, 9(3, 5-5), Triglyceride:1, 83(0, 3-1, 7). Mit jelent a különbsé