Légszennyezés téma

Szívritmuszavart okozhat a légszennyezés

Medipress

A legújabb kutatások szerint alábecsülik a légszennyezés szerepét a szívritmuszavar (aritmia) kialakulásában.

A légszennyezés növeli az érelmeszesedés kockázatát

MTI

Az erősen szennyezett levegő fokozza a koszorúér-betegség és általában az érelmeszesedés kockázatát: német és amerikai vizsgálatok egybehangzóan bizonyították ezt a milliók életét veszélyeztető összefüggést.

Együtt a legrosszabb: légszennyezettség és allergia

Budai Allergiaközpont

Közeleg június 30-a, a földhasználók számára törvényben előírt határidő területük parlagfű-mentesítésére, melynek elmulasztása akár 2 millió forintos bírsággal is járhat. Különösen fontos ez a nagyvárosokban és környékükön, mivel a légszennyezettség fokozza az allergiás reakciókat.

Szmog: nagyobb eséllyel halunk meg légúti betegségben

Független Hírügynökség

A szmog egyik fő eleme, az ózon jelentősen növeli annak a kockázatát, hogy valaki légúti betegségben haljon meg, állapították meg amerikai tudósok.

Szmogriadó: Budapesten nagyon rossz a levegő

Független Hírügynökség

Vasárnap 11 órától, csak a páratlan rendszámú járművek közlekedhetnek Budapesten, miután a főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Budapesten most rendeltek el először szmogriadót. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a rendelet betartását, ám büntetésre egyelőre nem kell számítani. A korlátozásra a magas szállópor-koncentráció miatt volt szükség.

A hét elején romlani fog a főváros levegőminősége

Független Hírügynökség

A várakozásoknak megfelelően szombaton javult Budapest levegőjének minősége, de még mindig a "kifogásolt" kategóriába sorolták. Mivel a hét elején az időjárás kedvezni fog a szállópor terjedésének, az értékek ismét átléphetik az egészségügyi küszöböt.

Esőerdők: káros a légszennyezés csökkenése

Független Hírügynökség

Az ipari légszennyezés csökkentése - bár az egészségmegőrzés szempontjából egyértelműen kívánatos - meglepő módon árt a világ egyik legnagyobb természeti kincsének, az Amazonas vidékének.

A légszennyezéstől gyakoribb a halál

FH

Birminghami tudósok megállapítása szerint, a közlekedési kipufogógázok és más légköri szennyező anyagok miatt, Angliában évente 4 ezer ember hal meg tüdőgyulladásban.