Légszennyezés téma

Légszennyező részecskéket fedezett fel agyszövetmintákban egy új kutatás

MTI

Légszennyezésből származó apró szemcséket talált emberi agyszövetmintákban egy új kutatás - adta hírül a BBC News.

Szálló por: Putnokon veszélyes a levegő minősége

MTI

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt veszélyesnek minősítette a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok levegőjének minőségét az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) hétfőn.

Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív

MTI

Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív, a légszennyezés a becslések szerint az Európai Unió (EU) 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves jelentéséből.

Skizofréniát és autizmust okozhat a légszennyezés

legszennyezes.hu

Amerikai kutatók eredményei szerint a légszennyezettség fontos szerepet játszhat a skizofrénia és az autizmus kialakulásában. Különösen a férfiak vannak veszélyben.

A robogók erősebben szennyezik a levegőt, mint a teherautók

MTI

A robogók erősebben szennyezik a levegőt, mint a teherautók - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Egy kutatás szerint genetikai elváltozást okozhat a gyerekek szervezetében a légszennyezés

MTI

A tanulási képességet befolyásoló genetikai elváltozást okozhat a légszennyezés kisgyerekek szervezetében kínai és amerikai kutatóknak egy Kínában végzett kutatása szerint.

A légszennyezés növeli a koraszülés kockázatát

MTI

A nagyvárosi szennyezett levegő miatt akár 30 százalékkal magasabb az itt élő nőknél a koraszülés kockázata - idézte amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

A kipufogógázok növelik a szívroham kockázatát

MTI

A városi közlekedés által okozott légszennyezés, a járművek kipufogógázának belélegzése a rákövetkező hat órában növeli a szívroham kockázatát - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

Mennyire veszélyes a vörösiszapból származó por?

Medipress

Tudósok jelentése szerint a magyarországi vörösiszap-katasztrófa hatása nem annyira ártalmas az egészségre, mint a városi légszennyezésből származó szállópor. A 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófát Európa egyik legkárosabb környezeti incidenseként tartják számon.

A szennyezett levegő árt a szívnek

MTI

Kanadai kutatók friss tanulmánya szerint a hirtelen szívhalálesetek hátterében a szennyezett városi levegő, a szmog szerepe is föltételezhető - olvasható az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóiratának (JACC) januári számában.