Kultúra téma

Pécsi kulturális örökségünk a Zsolnay-kerámia

Több mint TestŐr

Zsolnay Vilmos 1828-ban született Pécsett. Festőművésznek készült, de a század közepétől átvette a családi kerámiagyár vezetését. Művészi vénáját megőrizve csodálatos dolgokat fejlesztett ki. Például az eozinmáznak több mint 58 árnyalatát kikísérletezte. Ennek a különleges fémes csillogású máznak a színkavalkádja és persze az aprólékos kézi festések jellemzőivé váltak a Zsolnay-kerámiáknak, amik a látványmanufaktúrában a készülés folyamata közben is megcsodálhatók.

Kultúra és közösségépítés Gödöllőn

Több mint TestŐr

Egy város hangulatát a közösség élete, összetartása is meghatározza. A közösségi terek, ahol családok, barátok találkozhatnak, vagy éppen a gyerekek játszhatnak, közösségformáló erejű. De a kulturális események is összehozzák a családokat, Gödöllő pedig mindig is hangsúlyt fektetett a kultúra építő erejére.

Összművészeti színkavalkád Győrben

Több mint TestŐr

A fesztivál célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat és a művészetet, valamint olyan élményalapú kulturális szórakozást nyújtson, ahol a különböző helyszíneken zajló események igazi közösségi élményt teremtenek a résztvevőknek. A feledhetetlen és egyben színvonalas élményt a tánc, a zene, a fény, a képzőművészet, a fotó, az irodalom és az építészet képviselői biztosítják, és természetesen az odalátogatók. Központi szerepet kapnak az egyedi, kreatív, fiatalos fesztiválinstallációk is, és lehetőséget kap mindenki, hogy kipróbálhassa magát egyes művészeti ágakban. Az idei év témája Győr, a folyók városa, amelyet elsősorban egy fotókiállítás fog bemutatni a Győri Fotóklub Egyesület vezetésével.

Barokk esküvőt tartottak Győrben

Több mint TestŐr

Egy-egy esküvő erejéig visszarepül a város a Barokk kor pompával teli világába. Ilyenkor nemcsak a menyasszony és a vőlegény, de a 200 fős násznép is korhű ruhákba öltözik. A nyílt esküvőn megelevenedett díszes kor a nézelődők számára is felejthetetlen emlék marad, hiszen a három napos ünnepség egy kultúrtörténeti utazás is egyben egy korábbi világba.

Gasztronómiai és kulturális kitekintés Kandász Andival

Több mint TestŐr

Az Egerszeg Fesztiválon járt Kandász Andrea, megcsodálta a felvonuló huszárokat, megkóstolta a prószát, és végigtáncolta az esti koncerteket. Évről évre egyre többen látogatnak el Zalaegerszegre, hiszen a színes, pörgős programokkal, élményekkel feltöltődve, a mindennapok is könnyebbeknek tűnnek.