Kultúra téma

Pécsi kulturális örökségünk a Zsolnay-kerámia

Több mint TestŐr

Zsolnay Vilmos 1828-ban született Pécsett. Festőművésznek készült, de a század közepétől átvette a családi kerámiagyár vezetését. Művészi vénáját megőrizve csodálatos dolgokat fejlesztett ki. Például az eozinmáznak több mint 58 árnyalatát kikísérletezte. Ennek a különleges fémes csillogású máznak a színkavalkádja és persze az aprólékos kézi festések jellemzőivé váltak a Zsolnay-kerámiáknak, amik a látványmanufaktúrában a készülés folyamata közben is megcsodálhatók.

Barokk esküvőt tartottak Győrben

Több mint TestŐr

Egy-egy esküvő erejéig visszarepül a város a Barokk kor pompával teli világába. Ilyenkor nemcsak a menyasszony és a vőlegény, de a 200 fős násznép is korhű ruhákba öltözik. A nyílt esküvőn megelevenedett díszes kor a nézelődők számára is felejthetetlen emlék marad, hiszen a három napos ünnepség egy kultúrtörténeti utazás is egyben egy korábbi világba.

Gasztronómiai és kulturális kitekintés Kandász Andival

Több mint TestŐr

Az Egerszeg Fesztiválon járt Kandász Andrea, megcsodálta a felvonuló huszárokat, megkóstolta a prószát, és végigtáncolta az esti koncerteket. Évről évre egyre többen látogatnak el Zalaegerszegre, hiszen a színes, pörgős programokkal, élményekkel feltöltődve, a mindennapok is könnyebbeknek tűnnek.