Kromoszóma téma

Üszögterhesség - mola terhesség

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Az üszögterhesség – más néven mola terhesség – a méhlepény jóindulatú tumorrá fejlődése. Akkor következik be, mikor a megtermékenyített petesejt egy extra adag apai kromoszómát tartalmaz, s így a normális esetben méhlepénnyé váló sejtek szőlőfürtszerű ciszták halmazává alakulnak.

A sport lassítja a sejtek öregedését

WEBBeteg - K. J. fordító

A rendszeres testmozgás nem csak az egészséges életmódhoz járul hozzá jótékonyan, hanem általa a test sejtjeinek öregedését is lassíthatjuk - olvasható a "Bild der Wissenschaft" című német tudományos lap augusztusi számában.

Betegek lettek a tankhajó-katasztrófa takarítói

Medipress

A Prestige tankhajó 2002-es katasztrófája utáni kárelhárítási munkálatokban részt vevő halászok egy tanulmány szerint kromoszóma-károsodás és légzőszervi betegségek tüneteit mutatják.

Eozinofíl sejtes nyelőcső-gyulladás - Megvan a genetikai magyarázat?

Medipress

Eozinofíl sejtes nyelőcső-gyulladás (EoE)- fiatal gyermekeknél a fő tünet a táplálék visszaköpése; nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél az étel egyszerűen megakadhat a nyelőcsőben.

Genetika: Mégsem hasonlítunk annyira a majmokra?

MTI

Egy amerikai kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a férfiak Y kromoszómája jobban különbözik a csimpánzétól, mint az emberi örökítőanyag többi része. A kutatók első ízben hasonlították össze a két faj kromoszómáinak "férfispecifikus" részét (MSY).

Genetika - Mi okozhatja a rákot?

Független Hírügynökség

A Mayo Klinika rákbiológusai Jan van Deursen vezetésével egérmodell-kísérletekkel kiderítették, hogy kevésbé tudnak ellenállni a ráknak azok a sejtek, amelyekben nem szabályosan ment végbe a mitózis, vagyis a kromoszómakészlet elosztása.

Biztonságos Down-kór tesztet fejlesztettek ki

WEBBeteg - stern.de

Egy vérvizsgálat elegendő lehet a jövőben ahhoz, hogy kiderüljön, Down-szindrómában szenved-e a magzat. Amerikai kutatók új - sem az anyát, sem az anyaméhben lévő magzatot nem veszélyeztető - vizsgálati módszert fejlesztettek ki. Eddig a magzatvíz vizsgálata elengedhetetlen volt.

Kromoszóma vizsgálat és terhesség

Orvos valaszol - Dr. Pétervári László

Tisztelt Doktor úr/nő! Az elmúlt három évben 2 spontán vetélésem és egy missed ab-om volt a 6. és 8. hetek között. Számos vizsgálatot elvégeztem, mindegyik negatív, kivéve a kromoszóma vizsgálat eredményei: nálam 46, XX, a páromnál 46, XX[13]/47,