Koraszülés téma

A koraszülések országa vagyunk

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Népbetegségként emlegetik a hazai szakemberek a koraszülést, azok száma ugyanis az elmúlt években olyannyira megemelkedett hazánkban, hogy az európai átlagot is verjük. A nem éppen pozitív statisztikai számsorok okát a Semmelweis Egyetem kutatói riasztónak látják, s legfőbb okaként a dohányzást nevezték meg.

A koraszülések számát is csökkenti

MTI

Tíz százalékkal csökkent a koraszülések aránya Skóciában, amióta 2006-ban megtiltották a dohányzást a nyilvános helyeken - ismertette a friss kutatási eredményeket a BBC hírportálja

A légszennyezés növeli a koraszülés kockázatát

MTI

A nagyvárosi szennyezett levegő miatt akár 30 százalékkal magasabb az itt élő nőknél a koraszülés kockázata - idézte amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

A koraszülött gyermekek hajlamosabbak az asztmára

MTI

A koraszülöttség és a szülés idő előtti megindítása is növelheti a gyermek-, illetve a kamaszkori asztma kialakulásának kockázatát - állítják svéd szakemberek.

Növeli-e a koffeinfogyasztás a vetélés kockázatát?

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Hosszú évekig a szülészek úgy vélték, hogy még a mérsékelt koffeinfogyasztás is növeli a vetélés kockázatát.

A terhesség alatti ágynyugalom kockázatai

Medipress

Máig nem sikerült bizonyítani, hogy az ágynyugalom késleltetné a koraszülést, ennek ellenére az orvosok igen gyakran javasolják a pihenést kismamáknak.

Az ínybetegség növeli a koraszülés kockázatát - Kutatás

Medipress

Pennsylvaniai kutatók a British Journal of Obstetrics and Gynecology szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy az ínybetegség biztonságosan kezelhető terhesség alatt, és jelentősen csökkentheti az ínybetegséggel összefüggő koraszülés kockázatát.

Mindenki koraszülött - Riport Czeizel Endrével és Shrek Györggyel

freepress.eu

Az újszülött kisbaba egy órásan még magatehetetlen, fejét sem képes felemelni. A boci viszont ennyi idő elteltével már vígan ugrándozik az anyja körül. Vajon mi az oka ennek a különbségnek?

Gyakoribb a koraszülés a túlsúlyosak között

Medipress

A túlsúlyos illetve kövér édesanyák gyakrabban hoznak világra koraszülött (a 37. terhességi hétnél fiatalabb) magzatot, derül ki a British Medical Journalból. Jó lenne, ha ezt az érintettek is tudnának, így megpróbálkozhatnának az ideális testsúly elérésével még a teherbeesés előtt.

Terhesség - A koraszülés és az életkor összefüggései

Medipress

Egy ír kutatócsoport felmérései szerint a tinédzser kismamák sokkal nagyobb eséllyel adnak életet koraszülött gyermekeknek, mint a húszas éveikben lévő édesanyák.