Iker téma

Ikerterhesség

Magzat

Gyakoribb eset, hogy két petesejt egyidejűleg termékenyül meg, vagyis a kisbabák kétpetéjű ikrek, ritkábban csak egy petesejt termékenyül meg, de a legkorábbi fejlődési szakaszban két embrió fejlődik ki, azaz egypetéjű ikrek születnek majd.

Az egypetéjű ikrek szem- és hajszíne, valamint vércsoportjuk azonos. Mindig egyneműek. Kétpetéjű ikreknél a hasonlóság mértéke sokszor csak olyan, mint egy két terhességből született testvérpárnál.

Az ikrek súlya gyakran nem éri el az átlagos születési súlyt, és sokszor kilenc hónap előtt születnek. A kettes ikrek születése viszonylag gyakori, a hármas ikrek előfordulása ritka. Az ikerszülésekre való adottság öröklődik.

Ikreknek adott életet a kétméhű nő

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Egy michigeni nő, akinek két méhe van, ikreknek adott életet, úgy, hogy azok más-más méhből születtek. Sarah Reinfelder gyermekei hét héttel korábban, császármetszéssel jöttek a világra, a Marquette kórházban.

Egy vagy kétpetéjű ikrek?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes

Üdvözlöm! Van egy ikertestvérem, de nem tudjuk hogy 1 vagy 2 petéjűek vagyunk-e!? Eléggé hasonlítunk egymásra, de mégsem vagyunk (szerintünk) annyira hasonlóak mint az egypetéjü ikrek. Vagy egyáltalán mennyire kell hasonlítani az egypetéjüeknek?

Ikerterhesség

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós

Kedves Doktornő/Doktor úr! 13. hétben vagyok az iker terhességemben, és érdekelne pár információ speciálisan az ikrekre nézve. Az orvosom azt javasolta, hogy elhagyhatom a terhes vitamint, de kalciumot szedjek. Ez nekem kevésnek tűnik, és nem is