Hormonok téma

A férfiak kopaszodásának okai

hairhungary.hu

A külsővel való foglalkozás általában a nőknél kerül szóba, azonban van egy jelenség a férfiak életében, mely igencsak érzékenyen érinti őket egytől-egyig. Ez nem más, mint a kopaszodásuk. Érthető, hogy a fiatalságot szimbolizáló dús haj ritkulása, valamint a haj vonalának fokozatos hátrahúzódása nagymértékben megviseli őket. Nézzük, mi áll a probléma hátterében.

Természetes, vagy mesterséges hormonok?

Orvostkeresek Egészségmagazin

Pajzsmirigy betegségek esetén a kezelés gyakran a hiányzó hormon pótlásával történik. Honnan származnak valójában a terápiában használt hormonok? Hatásosabb-e a szintetikus készítmény? Prof. Balázs Csaba endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát kérdeztük.

A tesztoszteron automatikusan növeli az ember agresszióját

MTI

Holland kutatók tanulmánya azt mutatja, hogy a tesztoszteron anélkül növeli az embernél az agressziót, hogy azt magában tudatosítaná.

Hajhullás kezelése

Hajhullás,Szépségápolás,Hormonok

A hajhullások hátterében állhat hormonális, belgyógyászati, immunológiai és bőrgyógyászati ok is. Szükség lehet labor vizsgálatokra is. Az okok felderítése után kezdődhet meg a terápia: hajszeszek, belsőleg adott gyógyszerek segítségével.

A legújabb terápia az orvosi mezoterápia, melynek során a haj növekedéséhez szükséges nyomelemeket, vitaminokat, növekedési faktorokat speciális pisztollyal, mint mini injekciókat lőnek a hajas fejbőrbe.

Endokrin rendszer

Endokrin mirigyek,Hormonok,Endokrin rendszer

A belső elválasztású endokrin mirigyeknek kivezető csövük nincs, így váladékuk a mirigy hajszálereibe, közvetlenül a vérbe kerül. A belső elválasztású mirigyek által termelt anyagokat hormonoknak nevezzük.

Belső elválasztású mirigy az agyalapi mirigy (hipofízis), a gége alatt elhelyezkedő pajzsmirigy a mellékpajzsmirigyekkel, a vesék csúcsán ülő mellékvesék,a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei, nőknél a petefészek, férfiaknál pedig a here. Belső elválasztású mirigy a tobozmirigy, és a szegycsont belső felszínén elhelyezkedő csecsemőmirigy is.

A pajzsmirigy hormonja az anyagcserét befolyásolja, a mellékpajzsmirigy-hormon a csontfelépítésben játszik szerepet. A mellékvese hormonjai a szervezet só-és víz háztartását, a cukoranyagcserét szabályozzák. A Langerhans-szigetek által termelt inzulin csökkenti a vércukorszintet. A petefészek és a here nemi hormonokat termel. A belső elválasztású mirigyek hormontermelését a hipofízis szabályozza.

Májrák - Férfiak nagyobb veszélyben?

MTI

Nemi hormonjuk miatt nagyobb a kockázata a hepatitis B-vel fertőzött férfiaknak, mint nőknek arra, hogy májrák alakul ki náluk - állapították meg tajvani kutatók. Mint a Science tudományos magazinban szerdán közzétett tanulmányukban a kutatók írták, a hepatitis B vírusa az androgén férfi nemi hormon receptoraihoz kapcsolódik, mielőtt a májat károsítja, és rákot okoz.

Az elhízás folyamata - Mi állhat a háttérben?

Medipress

A stresszes munkakörülmények direkt, és indirekt módon befolyásolják az egészségre irányuló viselkedést. A stressz közvetlenül hat a hormonális és idegrendszerre, ami elősegíti a hasfal zsírképződését, valamint a nemi hormonok csökkenését.

A környezeti mérgek a felelősek a férfiak terméketlenségéért?

MTI

Az iparosodott országok férfinépességének fokozódó terméketlensége valószínűleg a környezeti mérgekkel áll összefüggésben.

Bőrgyulladás hormonok miatt?

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Kedves Doktornő! Kamaszkorom óta szenvedek problémás bőröm miatt. Akkor hormonális fogamzásgátlókkal "orvosoltam" a gondot, majd amikor azt abbahagytam, bőrgyógyász által felírt gyógyszerrel - 10 mg Inertát szedtem fél évig. Azt hittem, ez utóbbi

Hormon vérvétel

Orvos valaszol - Dr. Tekse István

Tisztelt Doktor Úr! Már régóta baba projekten vagyunk a párommal, sajnos eddig nem jött össze. Az alábbi vérvétel eredményem a ciklusom 21. Napján volt. Nem tudom számít e, de a menstruációm szinte 1héttel előbb jött meg. érdeklődnék, mit gondo