Hallássérült téma

Mami, én a szememmel hallok! - Boróka igaz története I. rész

Siemens Hallásközpont

Boróka nyolc éves, hallássérült kislány. Bár születésétől fogva hallásveszteséggel él, csak öt és fél éves kora után bizonyosodott be, hogy valóban komoly gond van a hallásával. Hogyan lehetséges az – kezelések, orrmandulaműtét és különböző vizsgálatok hosszú sora után –, hogy csak több év elteltével, hosszú kálváriájuk nyolcadik állomásán derült fény az igazságra, és ekkor lehetett megkezdeni a gyermek hallásgondozását?

Hallásveszteség gyermekkorban

Siemens Hallásközpont

Korábban már írtunk a halláscsökkenés korai felismerésének jelentőségéről. Mostani cikkünkben az óvodás és kisiskolás korosztályba tartozó gyermekek halláskárosodására utaló jelekkel foglalkozunk, valamint bemutatjuk a hallásveszteség három fő típusát.

Újabb mérföldkő a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjában

Open Communications Kft.

A veszprémi az első hallássérültek számára akadálymentesített kórház.

Hallássérültek az orvosképzésben

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Jelenleg harminc fogyatékkal élő, köztük öt súlyosan nagyothalló személy jár a Semmelweis Egyetem különböző karaira. Orvosnak, fogorvosnak, ápolónak, gyógytornásznak vagy éppen egészségügyi menedzsernek tanulnak. Milyen segítséget kapnak az egyetemtől? Milyen esélyekkel indulnak el, ha végeznek?

Siketek az orvosnál: egészségügyi tolmácsszolgáltatást sürgetnek a szakemberek

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Van olyan, hogy nemzetközi jelnyelv? Képes a kommunikációra egy spanyol és egy magyar? Léteznek tájnyelvek a siketek között is? Megérti egy salgótarjáni a szegedit? Egy siket képes vajon értelmezni a cikkünkben leírtakat? Számos kérdés felmerült szerkesztőségünkben, mielőtt interjúra hívtuk Bertus Tímea jelnyelvi tolmácsot.

Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?

Siemens Hallásközpont

A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal. Pedig fontos lenne mielőbb megoldást keresni a problémára.(x)

JelEsély: Egyedülálló nyelvtudományi kutatások a hallássérültek esélyeinek növeléséért az MTA Nyelvtudományi Kutatóintézetben

MTA Nyelvtudományi Intézet

Multidiszciplináris kutatásokkal alapozza meg az MTA Nyelvtudományi Intézetben kezdődő vizsgálatsorozat azt a törvényi rendelkezést, amely előírja az oktatási és nevelési intézményekben a jelnyelv bevezetését, valamint széles körű használatát.

A zenét is érzékelik újrahangolt implantátummal a hallássérültek

MTI

Részlegesen a zenét is érzékelik az implantátum segítségével halló betegek egy új eljárás révén, melyet amerikai kutatók fejlesztettek ki. A beültetett készülék eddig ugyanis csak beszéd értésére volt alkalmas.

Hallókészülékes utasokat segít a Volánbusz új fejlesztése

MTI

A hallókészülékkel rendelkező utasokat segíti a Volánbusz új fejlesztése, amellyel az utastájékoztatást és a pénztárak hangszóróit tették hangosabbá - közölte pénteken a Volánbusz az MTI-vel.

Kutatás a hallássérültek internetes beszédfejlesztéséért

MTI

A hallássérültek beszédmegértését és beszédtanulását az eddig ismert módszereknél hatékonyabban elősegítő összetett rendszert fejleszt a Debreceni Egyetem Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikája a Miskolci Egyetemmel együttműködve - közölte Sziklai István, a projekt szakmai vezetője csütörtökön Debrecenben.