Folyadékpótlás téma

Büntetés jár néhány korty ásványvíz miatt? Utánajártunk a tömegközlekedési szabályozás hátterének

WEBBeteg - M. J.

Az utóbbi időben több felháborodást keltő hír is napvilágot látott arról, hogy bizonyos tömegközlekedési vállalatok olyan utazási feltételeket szabtak, mely szerint tilos a járműveken folyadékot fogyasztani, ellenkező esetben jelentős helyszíni pénzbírságra számíthat az egyébként szabályosan utazó utas. Vajon minden esetben betartható ez a feltétel? Dietetikust és jogi szakértőt is megkérdeztünk az ügyről.

Dehidratáció? Túlivás? Mindkettő komoly gondokat okoz! - I. rész

WEBBeteg - B. M., szakfordító

Régóta ismert tény, hogy sokat ártunk szervezetünknek, ha nem fogyasztunk rendszeresen, elegendő mennyiségű folyadékot. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az is ártalmas lehet, ha egyszerre túl sok folyadékot veszünk magunkhoz. A legújabb kutatások eredményei azt igazolják, hogy az is veszélyes, ha túl kevés és az is, ha túl sok folyadékot iszunk.

A rostban gazdag táplálkozás előnyei

WEBBeteg

A krónikus székrekedés az emésztőrendszer több káros elváltozásáért is felelős lehet. A rendellenes bélműködés többek között aranyeres csomókat, de akár vastagbél- és végbélrákot is okozhat.

Szükség van-e étrend-kiegészítőre nyáron?

Dr. Hegedűs György, Chilopass Egészségközpont

Nyár van, végre elérhetők a friss zöldségek, gyümölcsök, ilyenkor felmerülhet a kérdés, szükség van-e étrend-kiegészítőre a vitaminban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett?

Kiegyensúlyozott táplálkozással a stressz ellen

Well pr

Országos szűrést szervez a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság holnap, az Európai elhízás elleni napon.

A megfelelő hidratáció fontossága

Hidratáció

Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezi a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is.

A folyadékszükségletet a fizikai aktivitás (sportolás, fizikai munka), annak mértéke, intenzitása, hossza, az időjárás, a környezeti tényezők, a kor, a nem és egyéni tulajdonságok (izzadékonyság mértéke) befolyásolja.

Az idősebbeknek, a gyerekeknek, a nehezebb fizikai munkát végzőknek, intenzíven sportolóknak vagy meleg időjárás esetén mindannyiunknak nagyobb a folyadékigénye. Magas lázzal, hasmenéssel, hányással járó állapotok, a hasnyálmirigy gyulladás, a hashártyagyulladás, a nagy kiterjedésű égési sérülések a kiszáradás veszélyével járnak.

Dehidratáció? Túlivás? Mindkettő komoly gondokat okoz! - II. rész

WEBBeteg - B. M.

Szervezetünknek vízre van szüksége ahhoz, hogy problémamentesen működhessen (ez átlagosan kb. napi 1,5-2 liter, nyári melegben és sportolóknál több). A sportolók a hőmérséklettől és a sport intenzitásától függően óránként akár másfél liter folyadékot is veszíthetnek a verejtékkel. Ezt a veszteséget pótolni kell annak érdekében, hogy a szervezet egészségesen tudjon működni.

Mennyit igyanak a kismamák?

Well pr

A várandósság és a szoptatás ideje alatt megnövekedett folyadékigénnyel kell számolni.

Péntektől riasztást rendelt el az országos tiszti főorvos

MTI

A tartós kánikula miatt péntek 0 órától vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Folyadékra és ásványi anyagokra is szükségünk van

emineo.hu

Gyakran halljuk nyáron azokat az intelmeket, amelyek a megfelelő folyadékpótlásról szólnak, de ugyanilyen fontos a só- és ásványi anyagok bevitele is. Hiába iszunk ugyanis elegendő vizet, teát, ha kimossuk szervezetünkből az ásványi anyagokat. Ezek hiánya számos kellemetlenséghez, súlyosabb esetben szervi problémához vezethet.