Fog téma

Fogsor

Fogak

Az emberi fogak a felső állcsont és az állkapocs fogmedreiben rögzülnek. A gyerekek teljes fogsorában 20 tejfog található. A felnőtteknek 32 foguk van, 16 az alsó és 16 a felső fogsorban.

A középvonaltól kiindulva jobbra és balra is metszőfogakat találunk. A metszőfogak  rágóélben végződnek, koronájuk véső alakú, a felsők nagyobbak, mint az alsók. Az alsó és felső fogsorban jobbra és balra 2-2 van belőlük (1-es, 2-es fog).

A szemfogak koronája csúcsban végződik, egy-egy van belőlük mindkét oldalon, lent is fent is (3-as).

A kisőrlők vagy előzápfogak rágófelszínén gumók találhatók, számuk 2-2-2-2 (4-es, 5-ös).

A nagyőrlők vagy zápfogak közül a felsők gyökere háromágú, az alsóknak kétágú vagy egy gyökérré olvad össze. Számuk az alsó és felső fogsorban is 3-3 (6-os, 7-es, 8-as fogak). A 3. zápfog, a bölcsességfog, sok embernél nem nő ki, vagy fejletlen marad.

Titán fogimplantátummal rövidebb a gyógyulási idő

Medipress

A kiesett fogak pótlására használt titán fogimplantátumok területén, komoly technológiai előrelépés várható, melynek köszönhetően a gyógyulási idő jelentősen lerövidülhet, állítják a Göteborgi Egyetem kutatói.

Tudja mi van a szájában?

MTI

Tudja-e, mi van a szájában? - amikor elhangzik az ominózus kérdés a fogorvos részéről, a megszeppent beteg úgy ül a kezelőszékben, mint akit valami huncutságon kaptak rajta. Pedig csak arról van szó, hogy fogalma sincs, miért kérdez ilyet az orvos, és válaszolni sem tud rá. Egyszerűen azért, mert a legtöbben nem tudják, milyen fogpótlást, gyökérkezelést alkalmaztak nála, és milyen implantátum került a szájukba.

Fogszuvasodás: Az édességevés gyakorisága növeli a kockázatot

Medipress

Egy amerikai gyermekfogász szerint, a fogszuvasodás elkerülése érdekében jobb, ha a gyerekek egyszerre fogyasztanak nagyobb mennyiségű édességet, mint ha bizonyos időközönként torkoskodnak.

Rákkeltő és veszélyes a fogakra is!

MTI

A dohányosoknak kétszer akkora esélyük van fogaik elvesztésére, mint a nem dohányzóknak.

Hiányos fogsor - gyengébb emlékezőképesség?

MTI

Akinek hiányos a fogazata, annak már az emlékezőtehetségével is baj van. A közhelyszerű igazságot amerikai kutatók elegáns tudományos vizsgálattal igazolták, és az eredményeket a Journal of Dental Research közölte.

Fogászati problémák: nagyobb szív- és érrendszeri kockázat

MTI

A Journal of Periodontology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a tíznél kevesebb saját foggal rendelkező embereknek 7-szer nagyobb a koronáriás szívbetegség miatti halálozási kockázatuk, mint a velük egyidős, azonos nemű, ám 25-nél több foggal bíró embereknek.

Elszomorító a magyar gyerekek fogainak egészségi állapota

MTI

Szomorú eredményre jutott az idei fogászati roadshow: a megvizsgált magyar gyerekek csupán húsz százalékának egészségesek a fogai.

Szeretik a britek a magyar fogorvosokat

FH

A fogászati kezelés miatt külföldre utazó britek továbbra is Magyarországot kedvelik legjobban - derül ki egy a Világgazdaságban megjelent brit internetes felmérésből.

.....

Orvos valaszol - Dr. Volom András

Jónapot. A számban mind két oldalt a fogak mögött fehér puha,, dudor,, jelent meg a jobb oldalon inkább hosszúkás jobb oldalon lent a bölcsesség fog mögött is ilyen hosszúkás fehér valami jelent meg.Nem fájnak csak a nyelvemmel érzem hogy ott vannak