Fogápolás téma

Fogak anatómiája

Fogak

Az emberi fog két részből áll: a szájüregben látható koronából és a fogínnyel takart gyökérből. A fognyak a korona és a gyökér találkozási vonala.

A korona külső része a zománc, ami fehér vagy sárgásfehér színű, a legkeményebb szövet a szervezetben. A dentin a zománc alatt található anyag, hasonló a csonthoz. A legbelül lévő pulpában vagy fogbélben vér-, nyirokér és ideghálózat található.

A foggyökér legkülső rétege a gyökérhártya, mely sok eret és ideget tartalmaz. A csontszerű cementrétegen belül van a dentinállomány, azon belül pedig a fogbél. A fogbélben lévő erek és idegek a gyökércsúcson át lépnek ki.

A hiányzó fogak növelik az elbutulás kockázatát

Orvostkeresek Egészségmagazin

Már régóta közismert a fogak, és a szájhigiénia kapcsolata az egészséggel, a legújabb kutatások pedig azt is bizonyították, hogy az elvesztett, hiányzó fogak növelik a demencia, és az Alzheimer-kór kockázatát is. Az összefüggésekről dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

Terhesség - fokozott szájápolás szükséges

Medipress

A várandós kismamák fogínye gyakran begyullad, terhességi duzzanatokat, illetve a fogíny megduzzadását tapasztalhatják.Meglepő, de amerikai kutatók szerint a terhesek 30-100 százalékánál valamilyen fokban kialakul a fogínygyulladás.

Hogyan változnak a fogak az életkorral?

Medizóna

A fogaink is ráncosodnak, hogy némi képzavarral éljünk. A lényeget azonban pontosan kifejezi az előbbi mondat: a szerveink, a bőrünk, az egész testünk öregszik, miért is lenne ez alól kivétel éppen a fogsorunk?

Mitől van ez?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes

Tisztelt Dr úr, nő, van egy olyan problémám hogy esti fogmosás után mikor reggel felkelek lepedékes lesz a fogam és rossz a szám íze. Mitől van ez? Mikor elmegyek bulizni alkoholt fogyasztok, hazajövök, fogat mosok és mikor reggel felkelek nem leped

Fül-orr gégészet?

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina

Évek  óta nem habzik a számban semmilyen fogkrém. Miért?

 

Másfél éves gyermeknek romlik a foga?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő

Kedves Doktornő/Úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz!

Kisfiam  mindjárt 18 hónapos és 16 foga van. Első foga 10 hónaposan jött ki. 10 hónapos korától rendszeresen mossuk a fogát, először Nenedentet használtunk a

Szénsavas ásványvizet se?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő

Tiszteletem! Ha szénsavas vizet iszok, az árt a fogaknak vagy sem? Egyrészt ugye vízről van szó, másrészt viszont a savas közeg elvileg nem tesz jót. Célszerű fogat mosni szénsavas ásványvíz fogyasztása után is, illetve az esti fogmosás után már ne