Függőség téma

Függőségek: Csapatban jobban megy a leszokás

Medipress

A Case Western Egyetem szakértője szerint azzal, ha a hasonló függőségi problémával küzdők egymáson segítenek, valójában magukon is segítenek. Maria E. Pagano, a Case Western Orvostudományi Egyetem pszichiáter segédprofesszora szerint a közösségi leszokás segítheti csökkenteni a függők egocentrikusságát és önzőségét, ami sok szakértő szerint a függőségi betegségek alapját képezi.

Egy új lehetőség az alkoholizmus legyőzésére

Medipress

Azok az alkoholisták, akik egy hányinger elleni gyógyszert szedtek, vissza tudták fogni alkoholfogyasztásukat. Az ondansetron nevű hatóanyag könnyen alkalmazható kezelés lehet az alkoholisták leszoktatásában.

Dohányzás: Hogyan tudnak segíteni a Leszokásvonal munkatársai?

leszokasvonal.hu

Miben tudnak segíteni a Leszokásvonal (1-393-5170) munkatársai a dohányzásról való leszokásban? Sokan azt hiszik, hogy a leszokáshoz csak akaraterő kell, de ha nincs meg az akaraterő, akkor szinte lehetetlen letenni a cigarettát. (x)

Cukorfüggőséghez vezet a karácsonyi nassolás?

WEBBeteg - K. J. fordító

A Mikulás édességeket hozó látogatása után, és a karácsonyi finomságok időszaka előtt, különösen ajánlatos tisztában lennünk azzal, hogy a túlzott cukorfogyasztás is függőséghez, valamint az édes anyag hiányában elvonási tünetekhez vezethet.

Információ-áradat: észrevétlen függőség

WEBBeteg - K. J. fordító

Az internet és a mobil technológiák nagyban megkönnyítették életünket, ám ha a mindennapos információáradat túl nagy méreteket ölt, az agyunkban is elváltozásokat okoz.

Függőségek csapdájában - Hogyan alakul ki a szenvedélybetegség?

WEBBeteg, otvenentul.hu

Az ember érzelmi szükségletei közé tartozik az örömérzet. Ennek eléréséhez viszont sokszor segítségre van szükségünk. A boldogságérzettel járó önfeledtség kivételes állapot, amely kiemel bennünket az átlagos hétköznapi érzelmi állapotunkból, hangulatainkból.

"Estére az összes pénzt eljátszottam..." - Interjú

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

Péter negyvenes évei végén jár, és ugyanúgy él, mint mindenki más: reggel felkel, dolgozni megy, fizeti a számláit. Azonban nem volt egy mindig így. Évekkel ezelőtt véletlenül rátalált a rulettre, és a rabja lett.

Orrspray-vel a hízás ellen?

MTI

A túlevés és túlivás hatására az agy jutalmazó vegyületeket, endorfinokat termel, amelyek pillanatnyi jóérzést keltenek. Egy idő elteltével azonban ez kielégíthetetlen vágyat vagy függőséget okoz.

Alkohol - Milyen mennyiség felett veszélyes?

MTI

A szakértők úgy vélekedtek: a nők esetében már kockázatosnak számít, ha naponta 12 grammnál több tiszta szeszt - azaz mintegy negyed liter sört - fogyasztanak. A férfiak esetében ugyan ez a határ 24 gramm, azaz fél liter sör fölött van.

Miért függünk a szorongásoldóktól?

MTI

A felismerés lehetőséget ad olyan új kezelési módok kidolgozására, amelyek enyhítik a páciensek panaszait, mégsem vezetnek függőséghez.