Elbutulás téma

Elbutulás 18 évesen? - Mit mond az orvos?

WEBBeteg

"18 éves lány vagyok és azt tapasztalom, hogy teljesen "Megbutultam". Nem fogom fel, amit mondanak, le vagyok lassulva, nem tudok dönteni. Mi lesz velem az egyetemen? A jeles érettségim ellenére is nagyon aggódok. Létezik erre valamilyen gyógyszer?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Memóriazavar, demencia, elbutulás...

MTI-Press

Elfelejtettem, kiment a fejemből, nem emlékszem, nem jut eszembe - gyakran mondunk-hallunk ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket, megállapításokat akár fiataloktól is, de leginkább idősektől. Vajon a memóriazavar - amellett, hogy időnként zavaró és kellemetlen - betegségként kezelendő vagy csupán túlterheltség, az agy ideiglenes "kikapcsolása", múló jelenség?

Az elbutulás világveszély

MTI

A demencia (elbutulás) világviszonylatban jelenleg mintegy 35 millió embert érint, de a lakosság öregedésével számuk húszévente megduplázódik.

Kisebb az elhízott emberek agya

MTI

Magspintomográfos felvételekkel bizonyították: minél többet nyom egy ember, annál könnyebb az agya.

Egy kevés alkohol csökkenti az elbutulás kockázatát

Független Hírügynökség

A mérsékelten iszogató időseket kevésbé fenyegeti az elbutulás, derítették ki amerikai tudósok. Erről hétfőn közölt beszámolót a BBC brit közszolgálati hírportál. Az amerikai kutatók szerint 37 százalékkal csökken az időskori elbutulás kockázata azoknál, akik heti 14 italt, vagyis nagyjából napi másfél-két deci bort fogyasztanak.

Az Alzheimer-kór nem válogat

Független Hírügynökség

Egy új tanulmány szerint Amerikában az Alzheimer-kór halálozási kockázata semmivel sem nagyobb a fekete bőrűeknél, mint a fehéreknél. Eddig az volt a tudományos vélekedés, hogy az Alzheimer-kór súlyosabb lefolyású a feketéknél.

Mire jó a currys étel?

MTI

Heti egy-két currys étel étrendünkben megelőzheti az Alzheimer-kórt és a demenciát - állítják amerikai kutatók. A sárga curryt az indiai konyhában gyomorrontás és májbetegség ellen is használják.

Nem tesz jót a túlórázás a szellemi képességeinknek

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A legfrissebb, 2009 januárjában publikált felmérések szerint azoknál a középkorúaknál, akik túlórában dolgoztak, a szellemi funkciók enyhe csökkenését tapasztalták.

Alzheimer-kór ellen kávéval?

Független Hírügynökség

A mésékelt napi kávéfogyasztás, az abban található nagymennyiségű antioxidánsok hatásának következtében, lényegesen csökkenti az időskori elbutulás és Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét - derítették ki finn és svéd tudósok.

A klimaxos hormonkezelés butít?

Független Hírügynökség

A klimaxos tünetek enyhítésére használt progesztin alapú hormonkezelés mellékhatása, az agyszövet sorvadása, az emlékezőképesség romlása és demencia lehet.