E. coli téma

Az Escherichia coli baktérium (E. coli)

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az E. coli baktérium a normál bélflóra tagja, fontos szerepe van a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Átmenetileg az E. coli törzsek megtalálhatóak a bőrön, a garat nyálkahártyájában, a külső női nemi szerveken is.

Várják a vizsgálatok eredményét, még nem iható a víz

MTI

A szolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket a szennyeződések megszüntetésére az öt mátrai településen, de amíg a vett minták nem igazolják a beavatkozás eredményességét, az ivóvíz nem fogyasztható - közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. pénteken az MTI-vel.

Coli fertőzés veszélye miatt forralni kell az ivóvizet öt mátrai településen

MTI

Coli fertőzés veszélye miatt fel kell forralni a vezetékes ivóvizet használat előtt a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének keddi előírása szerint öt mátrai településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón - közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. szerdán.

Tablettával megelőzhető lesz az indiai hasmenés

MTI

Az indiai hasmenés fő kórokozói ellen véd hatásosan az új gyógyszer, amely milliók egzotikus nyaralását teheti biztonságosabbá.

A csirke lehet a hordozója az E. colinak

MTI

A húgyúti fertőzések zömét a csirkékben lévő E. coli baktérium okozhatja, nem az érintett személy saját baktériumai - állapították meg kanadai kutatók.

Coliform baktériumot találtak az ásványvízben

MTI/WEBBeteg

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

Új kutatási projekttel válaszol az EU a váratlan járványokra

MTI

Tizenkét millió euróval többet fordít az Európai Bizottság az uniós kutatási keretből egy, az E.coli járványhoz hasonló váratlan fenyegetések hatékony kezelését célzó projektre - olvasható a Bizottság keddi közleményében.

Az e. coli bélbaktérium új variánsa

Medipress

Az Escherichia coli nevű bélbaktérium új variánsa olyan kulcsfontosságú változásokat mutat, ami megnehezíti az ellene való harcot.

Kólifertőzött Szlovákiában

MTI

Kólibaktériumot mutatott ki a vérvizsgálat egy 25 éves férfinál a kelet-szlovákiai Kassán.

Az EHEC-fertőzés orvosi szemszögből

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus

Az Escherichia coli (E. coli) általában veszélytelen törzsei, a természetes emberi bélflóra részét képezik. Ezek a baktériumok röviddel a születés után telepszenek meg az újszülött béltraktusában. Ezt követően kölcsönösen előnyös kapcsolat alakul ki a gazdaszervezet és a baktérium között, amely élethosszig megmarad.