Donor téma

A csimpánztámadás áldozata megmutatta új arcát - Fotóval!

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-08-12 15:16
Charla Nash, a connecticuti nő, akit több mint két évvel ezelőtt brutálisan szétmarcangolt egy csimpánz, ma rendkívül hálás az új arcáért, mely lehetővé teszi, hogy ismét része legyen a társadalomnak.
Tavaly mintegy 14 százalékkal több szervátültetés történt az országban - tájékoztatta a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti klinikájának igazgatója az MTI-t; Langer Róbert szerint a fejlődés a "szakma elhivatottságának" eredménye, de fontos volt az is, hogy a magyarországi transzplantációs szakma erőfeszítéseihez végre politikai támogatás is társult.

A szövet- és szervkivétel lehetőségei

Magyar Transzplantációs Társaság - 2011-02-05 18:39
Az átültethető szövetek vagy szervek származhatnak élő donorokból vagy halottakból. Más fajból történő sikeres átültetés (xenotranszplantáció, heterotranszplantáció) jelenleg nem lehetséges.
Ben Doltis labdarúgás közben rosszul lépett és nagy reccsenés kíséretében kifordult a jobb térde. A vizsgálatok igazolták félelmét: elszakadt az egyik szalag a térdében. Sérült keresztszalagját halott donorból nyert ínnal pótolták.

Kevés a beültethető donorszerv

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet - 2010-11-02 14:21
Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.

Hogyan lehet a halálból élet?

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2010-10-26 20:11
Egyre többet kell beszélni róla, hogy mindenki tudja, mik a jogai, és tisztában legyen vele, mit tehet. A legutóbbi európai álláspont szerint a szervátültetéssel és a szervfelajánlással kapcsolatban jelenleg a legfontosabb az emberek felvilágosítása. Az utóbbi évek felmérései szerint a megkérdezett európaiak fele zárkózna el attól, hogy halála után felhasználják a szerveit.

Leukémia - Őssejt, vagy donor?

MTI - 2010-06-22 15:13
A felnőtt leukémiás páciensek ugyanúgy épülnek fel a köldökzsinórvérből származó őssejtek átültetése után, mint akkor, ha jól egyező donortól kaptak csontvelőt - közölték kedden amerikai kutatók.
Dél-afrikai orvosok HIV-fertőzött donorok veséit ültették át, ugyancsak fertőzött emberekbe. Elsőként 2008-ban hajtottak végre négy transzplantációt, amelyek eredményéről a New England Journal of Medicine (NEJM) című amerikai orvosi folyóirat legfrissebb, csütörtökön megjelent számában írnak részletesen.

Nem fogadják a donorszerveket a kórházak

Független Hírügynökség - 2010-01-15 23:33
Hiába ajánlotta fel több alkalommal is a balassagyarmati kórház agyhalott betegek transzplantációra alkalmas szerveit, azokat sok esetben nem fogadták - írja a Nógrád Megyei Hírlap.
A magyar felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek odaadná halála esetén szerveit, addig a társadalom hat százaléka ezt semmilyen formában nem tartja elképzelhetőnek – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

"Minden típusra szükség van!"

MTI - 2009-06-13 09:47
Június 14. a véradók (donorok) világnapja annak emlékére, hogy 1868-ban e napon született Karl Landsteiner osztrák származású amerikai patológus, szérumkutató, az AB0-vércsoportrendszer Nobel-díjas felfedezője.

A szervadományozás hazai szabályozása

WEBBeteg - Kelemen Dóra - 2009-05-14 11:10
Magyarországon a transzplantációs várólistákon több mint kétszer annyian várnak valamilyen szervre, mint ahány átültetés van egy évben. Ebből is kitűnik, hogy nálunk is szervhiány van, ahogy a világon mindenhol. Pedig a szervátültetésre várakozók számára az egyetlen esély a túlélésre és életminőségük javítására a szervátültetés, amely viszont szervek nélkül lehetetlen.

Külföldön keresnek donort a műszíves kislánynak

Független Hírügynökség - 2009-04-22 22:50
Már külföldön is keresnek donort a műszívvel élő szentesi kislánynak, korábban ilyen még soha nem fordult elő Magyarországon. Az egészségügyi miniszter ugyanis aláírta az édesanya erre irányuló kérelmét.
Nagy-Britanniában szakértők elvetették azt az elvet, amely szerint egy halottról feltételezik, hogy beleegyezett szerveinek orvosi felhasználásába, hacsak életében nem tett ellenkező értelmű nyilatkozatot. Egy speciális kormányszakértői testület ilyen javaslatot terjesztett a kabinet elé, adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati hírportál.

Nőnek nem jó férfiszívet kapni

Független Hírügynökség - 2008-11-13 13:40
A szívátültetések jobban sikerülnek akkor, ha a donor és a befogadó azonos nemű, állapították meg amerikai kutatók. Rejtély, hogy miért gyakoribbak a kilökődések akkor, ha férfi kap női szívet vagy fordítva.

Ketten várnak gyermekszívre

Független Hírügynökség - 2008-10-20 12:00
A szeptemberben műszívet kapott Mirjam mellett még egy beteg gyermek vár itthon új szívre. Hét hónapja azonban nem érkezett ilyen felajánlás, így az orvosok várnak.

Betiltják a veseadományozást

Független Hírügynökség - 2008-04-28 10:47
A Fülöp-szigeteken ezentúl gyakorlatilag tilos lesz vesét ajándékozni külföldinek. A virágzó szervkereskedelem letörése céljából még a héten betiltják a veseadományozást.

Lehetek-e donor?

Orvos valaszol - Dr. Váróczy László PhD - 2011-11-05 20:55
Lép eltávolításom volt, vérszegénység miatt. Már 30 éve történt. A vérképem azóta is jó.Szeretnék segíteni a leukémiás betegeknek.

Donor

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-08-23 15:39

Hol tudom még életemben felajánlani a szerveimet tudományos, vagy transzplantációs célra? És ezért kaphatok-e pénzt?