• Csont témájú cikkek

    Csont

    A csontváz az emberi test szilárd vázát alkotja, a mozgás passzív szerve, védelmet nyújt számos belső szervnek. A csontok szivacsos állományában lévő csontvelő a vérképzés fontos szerve. A teljesen kifejlődött ember csontvázát több, mint 200 csont alkotja.

    A csontvázat feloszthatjuk a fej, a törzs és a végtagok vázára. A koponya 25 csontból áll, melyek az agykoponya és az arckoponya csontjaira különülnek. A gerincoszlop nyak,- hát-, ágyék- és farokcsigolyákra osztható. Az alsó és felső végtagok váza függesztő övekből és szabad végtagokból áll. A hátcsigolyákkal és a szegycsonttal együtt a bordák alkotják a mellkast.

    Csont

    A kéztő nyolc, szabálytalan alakú, apró csontocskából épül fel. Ezek a következők: sajkacsont, félhold alakú csont, háromszögű csont, borsócsont, valamint a két sokszögű csont, a fejes csont és a horgas csont.

    A kéztőhöz csatlakoznak a hengeres, két végükön megvastagodott kézközépcsontok (ossa metacarpalia). Közülük a leghosszabb a 2. és a 3., a 4. rövidebb, az 5. még rövidebb, a legrövidebb pedig az első, vagyis a hüvelykujj.

    Az ujjpercek (phalanges digitorum manus) hosszúsága változó.  A hüvelykujjban csak két ujjperc található.

    Csont

    Az emberi lábfejet 26 csont építi fel, közülük a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve.

    A lábtő része az ugrócsont, mely a lábszárat a lábfejjel kapcsolja össze. A legnagyobb lábtőcsont a sarokcsont. Ide tartozik még a sajkacsont, a három ék alakú csont és a köbcsont.

    A lábközépcsontok (ossa metatarsalia) közül legrövidebb az első, leghosszabb a második, a többi fokozatosan rövidül.

    A láb ujjperccsontjai (phalanges digitorum pedis) a kéz hasonló csontjaitól főleg rövidségükben térnek el, kivétel az öregujj (nagylábujj), amiben a hüvelykujjhoz hasonlóan csak két csont található.

    Medipress
    Az arc öregedésével kapcsolatban általában mindenkinek a ráncok és a megereszkedő bőr jut eszébe. Egy új kutatás azonban kiderítette, hogy nem csak az arcbőrt kezdi ki az idő vasfoga, más szerveink is károsodnak az idők során.
    MTI
    A rendszeres futballozás során növekszik a csontok tömege, javul a játékos reflexeinek gyorsasága, izomereje és ezáltal mozgásának biztonsága.
    WEBBeteg/stern.de
    Azok a fiatalok, akik gyakran fogyasztanak üdítőitalt, kevés ásványi anyagot juttatnak csontjaikba, melyek kevésbé lesznek stabilak, ezáltal megnő az időskori csontritkulás kialakulásának esélye.
    Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika
    Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Gyermekem a két könyökét nem tudja teljesen kihajlítani, csak 92%-os a flexió az ortopéd orvos szerint. Megvizsgálta és azt mondta, hogy a csuklójában felmerül nagyon enyhe csont dysplasia annak a...
    Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika
    Tisztelt Doktornő! Egészséges 17 hónapos kislányom van.Kérdésem az lenne, hogy egy ideje feltűnt hogy az egyik kulcscsont vége kiáll a kislányomnak, kb borsó nagyságú dudort látni.tapintása kemény, a csonthoz tartozik csak nem...
    Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél
    Kislányom combcsontjában egy 19x6mm nagyságú scleroticus szegéllyel övezett lyticus területen látható non ossificalo csontfibromát találtak, de semmit sem tesznek a...
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!