CT téma

3D CT-felvétel: Milyen beavatkozások előtt és miért fontos?

Zuglói Fogászati Központ

A 3 dimenziós felvétel jóval többet elárul az emberi állkapocsról, mint a hagyományos panorámaröntgen. Dr. Jancsecz Péter, a Zuglói Fogászat vezető szájsebésze arról beszél, miért érdemes 3D felvételt készíttetni bizonyos beavatkozások előtt.

Háromezer év várólistán

MTI

Bár a debreceni Kenézy kórházban van az országban az egyik legrövidebb, alig egy hónapos várólista CT-vizsgálatra, a szombati pácienseknek csaknem háromezer évet kellett várniuk a vizsgálatra.

Milyen kontrasztanyagokat használnak szívvizsgálaton? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus

"Szeretném tudni, milyen kontrasztanyagot használnak szívkatéterezéshez, SPECT és CT vizsgálathoz?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

CT (Computertomograph) kép

CT,Computertomograph

A CT (Computertomograph) röntgensugárzáson alapuló módszer, azonban nem egy síkban készülnek a képek, hanem az emberi szervezet vizsgált részéről haránt irányú képszeleteket készít, lehetővé téve így a háromdimenziós ábrázolást.

A képeket egy számítógép összegzi és képes a harántsíkú képekből ferde vagy hosszanti síkot létrehozni.

A páciens egy keskeny, műanyag ágyhoz hasonló vizsgálóasztalra fekszik, mely folyamatosan mozogva beljebb tolja a beteget a röntgencsöveket tartó kör alakú állvány alá.

Milyen esetekben ajánlott a CT vizsgálat?

  • Idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására.
  • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.
  • Daganatos betegségek gyanújában a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.
  • Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére.
  • Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére.
  • Az erek szűkületeinek, elzáródásának kimutatására.

Olvasson bővebben a CT (Computertomograph) vizsgálatról a WEBBetegen

A szív - kardio CT képe

Szív,CT,Kardio CT

A képalkotó diagnosztika az orvoslás leggyakoribb vizsgálati módszerei közé tartozó eljárások összefoglaló neve.

A CT (Computertomograph) is röntgensugárzáson alapuló módszer, azonban nem egy síkban készülnek a képek, hanem az emberi szervezet vizsgált részéről harántirányú képszeleteket készít, lehetővé téve így a háromdimenziós ábrázolást.

Speciális CT vizsgálat a szív és a szív koszorús ereinek megítélésére: a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázolják a szívet és annak ereit.

Röntgendiagnosztika

MTI

Az Európai Radiológusok Társasága először idén hirdette meg a radiológia európai napját, ebből az alkalomból tizenkilenc ország radiológusai mutatták be munkájukat az érdeklődőknek.

Világszínvonalú CT-készüléket adtak át

MTI

Mozgó szervek, így például a szívkoszorúér vizsgálatát is lehetővé teszi az a 128 szeletes CT-készülék (komputertomográf), amelyet Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. állított a betegek szolgálatába Győrött.

Daganatok: A leghatékonyabb szűrési eljárás!

WEBBeteg, otvenentul.hu

Egyes betegségeknél a szövetekben előbb következik be az anyagcsere megváltozása, mint maga a szerkezeti elváltozás. A PET (pozitron-emissziós tomográfia) eljárás során ezt az anyagcsere-elváltozást figyelik meg, kiszűrve ezzel a készülődő vagy éppen már fejlődő rendellenességet.

Diagnosztikai módszerek - Röntgenvizsgálat

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos

A röntgencső röntgensugarakat állít elő, mely a különböző szöveteken keresztülhaladva fokozatosan gyengül, és ez a gyengített sugár a sugárforrással szemben elhelyezett filmre, vagy ernyőre vetül.

Szélütés esetén megbízhatóbb az MRI, mint a CT

MTI

Sokkal jobb a szélütés megállapítására az MRI, mint a CT - szögezi le az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) hétfőn kibocsátott új irányelve.