Bőrbetegségek téma

A pikkelysömör 7 típusa

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

A pikkelysömör (psoriasis) olyan bőrbetegség, mely gyakran vörös, hámló foltokkal jelentkezik. Több típusa is van, de legtöbb esetben a beteg egyszerre csak egyféle típustól szenved. Néha előfordul, hogy a tünetek elmúlnak, majd egy idő múlva valamilyen külső vagy belső kiváltó tényező hatására a betegség egy másik fajtája jelentkezik. Cikkünkben a pikkelysömör legfőbb típusairól olvashat.

Scleroderma Világnap

Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület

2015. június 29-e a Scleroderma Világnap, melyet a FESCA, az Európai Scleroderma Egyesületek Szövetsége szervez és támogat.

Pikkelysömör

Pikkelysömör,Bőrbetegségek,Psoriasis

A pikkelysömör (pszoriázis) tünetei, a viaszfehér, vaskos, pikkelyes felrakódások többnyire a könyök, a térd, a hajas fejbőr, a külső nemi szervek, vagy a mell környékén jelentkeznek. A felrakódások hámlanak, de általában nem viszketnek. 

A bőr szarutermelő sejtjei burjánzásnak indulnak, ami a bőr fokozott elszarusodásához vezet.

Allergiás ekcéma

Ekcéma,Allergia,Bőrbetegségek

Az ekcémának több fajtája létezik, ám mindegyik hasonló tünetekkel jellemezhető. A leggyakoribb változat az allergiás vagy atópiás ekcéma, mely eleinte többnyire viszkető, vörö és száraz kiütésekkel jár. Főleg gyermekkorban alakul ki. 

A kiütések az arcon és a végtagokon jelentkeznek. A kiütések megjelenését az allergén anyaggal való érintkezés váltja ki.

Pikkelysömör

Pikkelysömör,Bőrbetegségek

A pikkelysömör (pszoriázis) a bőr szarutermelő sejtjeinek túlburjánzása, ami a bőr fokozott elszarusodásához vezet. Többnyire 20-30 éves korban jelentkezik először. A betegség oka ma még nem teljesen ismert, de feltehetően genetikai és környezeti faktorok is szerepet játszanak kialakulásában. 

A viaszfehér, vaskos, pikkelyes felrakódások többnyire a könyök, a térd, a hajas fejbőr, a külső nemi szervek vagy a mell környékén jelennek meg. De az egész test felszínén is jelentkezhetnek csomócskák, gócok.