Autoimmun betegség téma

Venus Williams Sjögren-szindrómában szenved

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Venus Williams visszalépett a US Open tenisztornán való versenyzéstől, mert Sjögren-szindrómát diagnosztizáltak nála, ami fáradtsággal és ízületi fájdalommal, csökkent nyálképzéssel járó autoimmun betegség. Vajon játszhat-e még valaha?

A lisztérzékenység hatással van a pajzsmirigy működésére?

Medipress

Húsz évvel ezelőtt Amerikában még alig volt valaki, aki tudott volna a lisztérzékenységről, miközben Európában már akkor is széles körben ismert volt ez a betegség.

Autoimmun diabétesz: Az értelmiségiek betegsége?

MTI

A felsőfokú végzettségűeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a cukorbetegség ritkább, autoimmun formája - vélik a stockholmi Karolinska Intézet kutatói, akik több mint 56 ezer felnőtt adatait elemezték.

Kényszerbetegségek - Génmutáció okozza?

MTI

Kényszerbetegségben egyaránt szenvedhet ember és állat. Az érintettek kényszeresen ismételgetnek cselekvéseket, akkor is, ha azzal ártanak önmaguknak.

Esem mese

WEBBeteg - Bálint Vera, újságíró

Mindig szerettem játszani. Most anagrammát gyártottam. Aztán csak hajtogattam magamban: esemes vagyok…esemes vagyok… Nem tudtam, mit jelent, csak kántáltam: esemes vagyok. Mókás. Esemes. Egy gyors és rövid üzenet, amit microchipek titokzatos világa röpít az éterbe, és amit egy véletlenszerű gombnyomás a perc tört része alatt semmivé foszlat. Egy igen és egy nem. Egy fent és egy lent. Egy valami és egy semmi. Csupa ellentét.

A lisztérzékenység világnapja

MTI

Május 16-17-én az Európai Cöliákia Egyesületek Szövetsége (AOECS) negyedik alkalommal rendezi meg a lisztérzékenyek világnapját. Megtartásáról 2005-ben döntöttek, hogy legyen ismertebb a betegség, valamint az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta.

Kiken segíthet az "Év gyógyszere"?

WEBBeteg/Abbot közlemény

Az Abbott Laboratories biológiai terápiás készítménye nyerte az orvos, biológus és vegyész farmakológusok vezető szakmai testülete, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság által meghirdetett, az "Év Gyógyszere 2008".

Sokizületi gyulladás - Törpe maradhat a gyermek

Független Hírügynökség

Több tízezer, egyes becslések szerint 100 ezer fiatal, munkaképes ember szenved Magyarországon abban az autoimmun betegségben, amelyet a világ RA-ként emleget és magyarul sokizületi gyulladásnak neveznek.

Vírus válthatja ki a fiatalkori diabéteszt

MTI

Közönséges enterovírusok - melyek szokásosan náthát, hányást és hasmenést okoznak - válthatják ki az egyes típusú, fiatalkori cukorbetegséget - közölték brit kutatók.

Rheumatoid arthritis: megvan az ok?

MTI

Sokízületi gyulladással (reumatoid arthritis) élő emberek immunsejtjeit vizsgálva a bennük lévő kromoszómák korai öregedését fedezték fel amerikai kutatók.