Alkoholizmus téma

Alkoholizmus - Nem az akarat hiánya okozza

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

Az alkoholizmus (és a többi függőség) kezelésében az elmúlt években, évtizedekben szemléletváltás történt. Debrecenben közel három éve alkalmazzák az úgynevezett Minnesota-modellt, amely szerint az alkoholizmus és a drogfüggőség egyaránt betegségnek számít.

Zacher Gábor: éveken belül egymillióra nőhet az alkoholisták száma Magyarországon

MTI

Pár éven belül egymillióra nőhet az alkoholisták száma a mostani 800 ezerről Magyarországon, mert utánpótlás-nevelés van. - mondta Zacher Gábor toxikológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Miért veszélyesebb az alkohol a nőkre?

WEBBeteg

Bár a nők általában nem szívesen ismerik be, régóta ismert tény, hogy az alkohol sokkal gyorsabban hat rájuk, mint a férfiakra.

Tömény alkohol: többet iszunk, mint az oroszok

WEBBeteg - T.A., újságíró

Az európai átlag 12,5 liter. Ennyi alkoholt iszunk éves szinten az öreg kontinensen, ettől többet az oroszok és mi, magyarok fogyasztunk a tömény alkoholból, így például a pálinkából. Mit okozhat a tömény szesz túlzott fogyasztása, másfajta kezelést igényelnek-e azok a betegek, akik inkább a pálinkát részesítik előnybe? Kiderítettük.

Alkohol - Mikortól beszélünk szenvedélybetegségről?

Szántó Regina pszichológus

Az alkoholizmus hazánkban népbetegségnek számít. Okai között lehet a szorongástól, pánikbetegségtől, depressziótól való menekülés. A betegeknek ez egyfajta öngyógyítási kísérletük.

Alkoholista a családban - Hogyan segíthetünk rajta?

WEBBeteg - Nagy Rudolf

Édesanyám 65 éves zugivó (minden tünetet produkál, ami az ilyen típusú alkoholistára jellemző), ami súlyosbodik azzal, hogy mellé gyógyszereket is szed. Próbálunk rajta segíteni édesapámmal, testvéremmel, de mindhiába, lassan rámegy a családunk, és lassan ő is.

Édesanyám alkoholista, hogyan segítsek rajta? - Az orvos válaszol

WEBBeteg

Édesanyám 45 éves és félek, hogy a nyugdíjkorhatárt sem éri meg, ugyanis naponta 5-6 sört iszik és a rövid italokat sem veti meg. Mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A nagyivók nehezebben dolgozzák fel a traumákat

MTI

Egérkísérletek szerint a túlzott alkoholfogyasztás úgy "huzalozza át" az agyat, hogy később az érintett nehezebben dolgoz fel traumás eseményeket, ami megmagyarázhatja a kapcsolatot az alkoholizmus és a szorongásos zavarok között - derül ki amerikai kutatók tanulmányából, melyet a Nature Neuroscience című szakfolyóiratban tettek közzé.

Gyógyíthatatlan a kisagysorvadás? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Azt szeretném kérdezni, hogy mik a kisagysorvadás tünetei, mi a betegség lefolyása és gyógyítható-e. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Beültethető készítmény alkohol ellen? - Az orvos válaszol

WEBBeteg

Szeged környékén keresek alkohol elvonókúrával foglalkozó intézményt. Szeretnék kérdezni a testbe beültethető készítményről,hogyan működik? Milyen anyagi vonzata van az alkoholelvonó kezeléseknek?- Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.