Őssejt téma

Őssejtek okozták egy férfi halálát?

Független Hírügynökség

Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője a Népszabadságnak megerősítette az M1 híradójának péntek esti információját, hogy orvos szakértő vizsgálja, hogy a beadott őssejteknek közük van-e annak a férfinak a halálához, akit a letartoztatott orvoscsapat kezelt.

Egy magyar magánklinika abortumokból jutott őssejthez - lebuktak

Független Hírügynökség

Illegálisan végzett őssejtkezelést egy magyar magánklinika, általában ötmillió forintért. Az őssejtet abortumokból nyerték ki, a készítményeket pedig a beadás előtt nem tesztelték sem embereken, sem állatokon. Az ügyben négy embert fogtak el a nyomozók.

A kor is számít az izomőssejteknél

MTI

Az embriókban és újszülötteknél az izomsejtek előállítását irányító géneket tanulmányozva amerikai kutatók megállapították, hogy felnőtt őssejtekben általában már nem aktívak ezek a gének.

Agysérülések kezelése zsírsejtekkel

MTI

Baleset okozta agykárosodás kezelésére új reményt kínál az a technika, amely lehetővé teszi, hogy a sérült agysejteket a beteg saját zsírszövetéből származó őssejtekkel pótolják.

Felnőtt sertésből őssejtet

Független Hírügynökség

Kínai tudósok szerdán bejelentették, hogy a világon elsőként sikerült nekik felnőtt sertésből őssejteket előállítaniuk. Ez új utakat nyithat emberi betegségek gyógyítása felé.

Mellnagyobbítás szilikon és szike nélkül, saját zsírral

MTI

A plasztikai műtétek kora lassan lejár: felváltják őket az újfajta, fájdalommentes szépészeti beavatkozások őssejtekkel kezelt saját zsírral.

Eredményes a diabétesz kezelése őssejtekkel

MTI

Őssejtek transzplantációjával sikerült elérni, hogy az 1-es típusú diabéteszes pácienseknek akár négy évig nem kellett inzulint fecskendezniük maguknak - közölték amerikai kutatók.

Szintetikus emberi vér előállítására készülnek

Független Hírügynökség

Szintetikus emberi vér előállítását tervezi Nagy-Britannia. A vért emberi embriókból vett őssejtekkel akarják termeltetni. A projektet a héten fogják bejelenteni, adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati hírportál és az Independent című brit napilap weboldala.

Modern fogászat: újra kinövő fog, laboratóriumi fogzománc?

MTI

Nincs túl messze az idő, amikor a sikerrel kecsegtető kísérletek eredményeként, a fogpótlás során is alkalmazhatóvá válik az őssejt-technológia. Egyelőre, persze ennek alkalmazásával sem tudnak új fogakat növeszteni, foganyagot, fogzománcot azonban a beteg saját szervezetével lehet majd "termeltetni".

Veszélyes az őssejtterápia? Agydaganatot is okozhat

MTI

Magzati őssejtek befecskendezésével elvégzett kísérleti terápia hatására fejlődött ki daganat egy fiú agyában és gerincében - közölték izraeli tudósok kedden a Public Library of Science című tudományos portálon.