Őssejt téma

Őssejtkutatás - Alig van ázsiai minta

MTI

A New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban közzétett tanulmányban 47 embrionális őssejtvonalat vizsgáltak, melyekkel jelenleg összesen mintegy hétszáz kutatás zajlik.

Őssejtek az anyatejben

MTI

Az anyatej az őssejtterápia kifejlesztése nélkül is nagyban hozzájárulhat az emberi egészséghez. A kutatók remélik, hogy a tej számos összetevőjének felfedezése fokozza majd az anyák szoptatási készségét.

Embrionális őssejtből pete vagy ondó elősejtet?

MTI

Laboratóriumban kidolgoztak egy módszert arra, hogyan jelölhetik meg zöld fluoreszcens fehérjével azokat a sejteket, melyek az embrionális őssejtből kiindulva később ivarsejtté alakulnak át.

Őssejtkutatás: szerveket is lehet majd növeszteni?

MTI

Speciális vegyület révén sikerült amerikai kutatóknak az "egyszerű" bőrsejtek biztonságos, részleges átalakítása őssejtekké.

Öregedést lassító fehérjét fedeztek fel

MTI

Német kutatóknak sikerült újabb lépést tenniük az öregedés lassítása irányában: a p53-as fehérje úgy lassítja a szövetek és szervek leépülését, hogy védi azok megújulási mechanizmusát.

Őssejtkezelés és -kutatás hazai szabályozása

MTI

Magyarországon jelenleg az egyetlen elfogadott, klinikai terápiában alkalmazható őssejtbeültetés a csontvelő-transzplantáció, illetve bizonyos életveszélyes bőrsérülések esetén - engedélyhez kötötten - a bőr-őssejtek beültetése, amellyel az életveszélyes hámhiányt pótolják.

Őssejtek okozták egy férfi halálát?

Független Hírügynökség

Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője a Népszabadságnak megerősítette az M1 híradójának péntek esti információját, hogy orvos szakértő vizsgálja, hogy a beadott őssejteknek közük van-e annak a férfinak a halálához, akit a letartoztatott orvoscsapat kezelt.

Egy magyar magánklinika abortumokból jutott őssejthez - lebuktak

Független Hírügynökség

Illegálisan végzett őssejtkezelést egy magyar magánklinika, általában ötmillió forintért. Az őssejtet abortumokból nyerték ki, a készítményeket pedig a beadás előtt nem tesztelték sem embereken, sem állatokon. Az ügyben négy embert fogtak el a nyomozók.

A kor is számít az izomőssejteknél

MTI

Az embriókban és újszülötteknél az izomsejtek előállítását irányító géneket tanulmányozva amerikai kutatók megállapították, hogy felnőtt őssejtekben általában már nem aktívak ezek a gének.

Agysérülések kezelése zsírsejtekkel

MTI

Baleset okozta agykárosodás kezelésére új reményt kínál az a technika, amely lehetővé teszi, hogy a sérült agysejteket a beteg saját zsírszövetéből származó őssejtekkel pótolják.