Őssejt téma

Tárolják a fukusimai munkavállalók vérét

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Tárolják a fukusimai munkavállalók vérét, ha későbbi rendkívüli sugárterhelés miatt őssejtre lenne szükségük.

Menstruációs vér őssejtjei a gyógyításban

Medipress

A köldökzsinór és a menstruációs vér sejtjeiből származó őssejtek átültetésével reményt kaphatnak a gyógyulásra az agyvérzéses, Alzheimer-kóros és ALS-ben (amiotrófiás laterális szklerózis)szenvedő betegek, állítja a Cell Transplantation című folyóirat egyik cikke.

Az emlékezethez szükséges sejteket hoztak létre

MTI

Őssejtekből hoztak létre olyan agysejteket, amelyek az Alzheimer-kór kezdeti stádiumában halnak el. A felfedezés segítségével új gyógyszereket tesztelhetnek.

Orrüregbe szippantott őssejtekkel a Parkinson-kór ellen

MTI

A súlyos mozgászavart okozó Parkinson-kór kezelésében áttörő eredményhez vezethet az őssejtterápia egy új formája, melynek során a "mindenható" sejtek az orrüregen át jutnak a szervezetbe. Az eljárás patkánykísérletekben már sikeresnek mutatkozott.

Világra jött az "életmentő" testvér

MTI

Bejelentették az első "életmentő testvér" világra jöttét hétfőn Franciaországban: a babát embrionális állapotban olyan genetikai jegyek alapján választották ki lombikbébi programban történő beültetésre, hogy megmenthesse végzetes örökletes betegséggel született testvérét.

Kopaszodás - Őssejt-rendellenesség okozza?

Medipress

A gyakori kopaszodás gyökere egy újonnan beazonosított őssejt-defektusban rejtőzhet. A felfedezés új hajhullás elleni kezelésekhez vezethet.

A zsírsejtből nyert őssejtek előnyei

Medipress

A zsírsejtekből nyert őssejteket kiválóan fel lehet használni a plasztikai sebészet területén és a szövetek helyreállításakor. A Cell Transplantation című folyóirat két tanulmányt jelentetett meg a témában.

Mellnövelés saját zsírsejtekkel

Medipress

A saját zsírszövet őssejtjeit felhasználó mellnagyobbítás koncepciója már 2003 óta létezik. Mára lehetővé vált, hogy a mellrákos betegek helyreállító műtétjeit szilikon nélkül végezhessék el.

Gerincsérülés kezelése emberi őssejtekkel

MTI

Amerikai orvosok megkezdték a humán embrionális őssejtekkel való kezelés első klinikai tesztjeit egy gerincsérült páciensen - jelentette be hétfőn az eljárást kidolgozó Geron biotechnológiai cég.

Őssejtkutatás - Továbbra is finanszírozzák

Medipress

Az amerikai fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy tovább folytathatják az őssejtkutatások szövetségi finanszírozását.