Üdítőital téma

Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél - a vásárlói jelzések szerint - vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették.

Már napi egy szénsavas üdítő is növeli a szívinfarktus kockázatát

WEBBeteg - Cs.K. fordító

A szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása azok egészségügyi veszélyeire figyelmeztető felhívások ellenére sajnos egyre gyakoribb. Egy most közzétett új tanulmány szerint jelentősen nő a szívroham kockázata azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak szénsavas üdítőt vagy más cukortartalmú folyadékot – mindez különösen igaz a férfiak esetében.

Az édes üdítőitalok agresszívvá teszik a tinédzsereket

WEBBeteg - B. M. , szakfordító

A szénsavas, édes üdítőitalok különösen népszerűek a tinédzserek körében. A legújabb kutatások szerint azonban ezek az italok nem csak hízlalnak, hanem agresszívvá is tesznek.