Ösztrogén téma

Fogamzásgátló: Mi történik, ha abbahagyja a szedését?

WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Sok nő szed éveken keresztül fogamzásgátló tablettát. Ha abba akarják hagyni a szedését, gyakran tartanak attól, hogy hormonháztartásuk felborul, pattanásos lesz a bőrük és a hangulatuk is ingadozni fog. Ezek a félelmek azonban alaptalanok.

Menopauza hormonális kezelése

Orvostkeresek Egészségmagazin

A változókor kellemetlen tüneteinek csökkentésében óriási feladat hárul a nőgyógyászokra, akiknek azonban csakis gondos mérlegelés után szabad felírni a szükséges terápiát.

Emlőrák és csípőcsonttörés - Összefüggések

Medipress

A középkorú hölgyeknél az emlőrák-ellenes kezelés nagymértékben növeli a csípőcsonttörés kockázatát - olvasható a Clinical Cancer Research februári számában.

A zöldhályog kevésbé veszélyezteti a gömbölyded nőket

MTI

A túlsúlyos nőknél kisebbnek találták a zöldhályog kialakulásának kockázatát amerikai kutatók, akik eredményeiket hétfőn ismertették az Archives of Ophthalmology című szakfolyóiratban.

Az ösztrogén elősegítheti a szájrák kialakulását?

Medipress

Egy amerikai kutatócsoport szerint az ösztrogén nevű hormon elősegítheti a feji és nyaki daganatok kialakulását fiatal nőkben, magyarázatot adván arra, hogy miért nő e betegség előfordulása ebben a csoportban.

Mégsem gátolja az ösztrogén a szívroham kialakulását?

MTI

A korábbi feltételezés szerint az ösztrogének gátolják a koszorúérbetegség kialakulását. Az utóbbi azonban időben mind több adat jelzi, hogy legtöbbször ennek az ellenkezője igaz.

A vízben lévő ösztrogén rontja a spermák minőségét?

WEBBeteg/Független Hírügynökség

Romlik az izraeli férfiak spermájának minősége. Az izraeli spermabankokban 2004 és 2008 között elhelyezett ondófolyadékok 40 százalékkal kevesebb spermiumsejtet tartalmaznak, mint a 90-es évek közepének és végének anyaga. Erről a Haarec című izraeli napilap adott hírt hétfőn.

Majdnem a lábába "került" a grapefruitdiéta

Független Hírügynökség

Kis híján amputálni kellett a lábát egy amerikai nőnek, akinél a napi grapefruitdiéta miatt veszélyes vérrög keletkezett. Erről a Lancet című brit orvosi lap számolt be pénteken.

A hormonkezelés megduplázza a mellrák kockázatát

Független Hírügynökség

Megkétszereződik az emlőrák kockázata azoknál a nőknél, akik a havivérzés megszűnése után kombinált hormonkezelést kapnak. Ha viszont abbahagyják az ösztrogén és progesztin alkalmazását, egy éven belül 28 százalékkal csökken a rákveszély - derül ki egy tanulmányból.

Heti néhány ital lassítja a nők szellemi hanyatlását

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Az Amerikai Geriátriai Társaság Lapjában megjelent tanulmány szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az idősebb nők szellemi frissességének.