Érelmeszesedés téma

A hasznos koleszterin a hosszú élet titka?

MTI

A koleszterin a legtöbb esetben negatív szövegkörnyezetben tűnik fel. Az LDL-koleszterin többek között az érelmeszesedés, infarktus kockázatát növeli, ám a HDL-koleszterin a legutóbbi kutatások szerint magas koncentrációban található a nagyon idős kort megérő férfiak vérében.

Mammográfia - több, mint rákszűrés

Medipress

A rutinszerű mammográfiai vizsgálat képes kimutatni az emlőartériák meszesedését, emiatt alkalmazni lehetne a szív-, és a vesebetegek kockázatának meghatározására – olvasható a Clinical Journal of the American Society of Nephrology legfrissebb számában.

Meglepő eredmény - Az orvosi szén pozitív hatása

MTI

Az orvosi szén olyan felületet ad, mely magához ragadja a gázokat, különféle anyagokat. Állatkísérletekben sok próbálkozás történt a beteg vese működésének javítására aktív szén szervezetbe juttatásával, ezért amerikai kutatók most az érelmeszesedés folyamatának késleltetésére igyekeztek ezt a módszert fölhasználni.

Érelmeszesedés: Mikor érdemes szűrésre menni?

MTI

Az érelmeszesedésre való fokozott kockázat szűrővizsgálatokkal és nagyobb figyelemmel már gyermekkorban fölismerhető. A legtöbb ember halálának okát jelentő betegség megelőzése szempontjából fontos fölismerést a Circulation közölte.

A légszennyezés növeli az érelmeszesedés kockázatát

MTI

Az erősen szennyezett levegő fokozza a koszorúér-betegség és általában az érelmeszesedés kockázatát: német és amerikai vizsgálatok egybehangzóan bizonyították ezt a milliók életét veszélyeztető összefüggést.

Érelmeszesedés: baktériumfertőzés okozza?

MTI

Az érelmeszesedés jelensége egyfajta baktérium okozta gyulladásos folyamat lehet - állítják svéd kutatók egy most megjelent tanulmányban.

Veszélyes merevedési zavarok - Kutatás

Medipress

A halálozás kockázata lépcsőzetes emelkedést mutatott a merevedési zavarok súlyosságának növekedésével egy kutatás szerint.

Érszűkület - Rizikófaktorok és kivizsgálás

Független Hírügynökség

Az életkor előrehaladtával folyamatosan nő az érszűkület kialakulásának veszélye, ugyanakkor több kockázati tényező is megkétszerezi ezt. Ezek közé tartozik a dohányzás, a nem kontrollált magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás, és a cukorbetegség.

Érelmeszesedés - Új vizsgálati módszer

MTI

Az érelmeszesedés során az erek fokozatosan tágulnak, hogy ellensúlyozzák a véráramlásnak az erek beszűkülése okozta csökkenését.

Érelmeszesedés - Egyszerű megelőzés

MTI

A kutatásban azt vizsgálták, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.