Élősködő téma

Toxocariasis

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

A toxocariasis fertőzés veszélyének leginkább a házi kedvenc játszótársai, tehát a gyermekek vannak kitéve.

Kullancsveszély

Kullancs

A leggyakoribb hazai kullancsfaj főként erdőszéleken, erdei tisztásokon, patakok mentén fordul elő. De előszeretettel választja élőhelyéül a kerteket is. A talajon, a magas fűben, a bokrokon vagy a bozótosban les áldozatára.

A kullancs egy világszerte elterjedt vérszívó parazita, mely a gazdaállat vagy az ember vérével táplálkozik. Ha a kullancs valamely kórokozóval fertőzött, az egyébként ártalmatlan kullancscsípés veszélyes is lehet az emberre és állatokra. Szúrás közben ezek a kórokozók a gazda testébe juthatnak.

A kullancsok áldozataik meghatározott testtájaira igyekeznek eljutni, így embernél a hónalj vagy a genitális testtájak környékére, hogy biztosan megkapaszkodhasson és a vakarást és dörzsölést is sértetlenül kiállja.

A kullancs legjobban a patikákban kapható kullancskiszedő csipesz vagy cérna segítségével távolítható el.

Az árvíz utáni felmelegedés kedvez a szúnyogok szaporodásának

ÁNTSZ

A rendkívüli dunai árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a szúnyogirtásra. A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek.

Szívférgesség: az élősködő fonálféreg számára az ember nem a megfelelő gazda

OEK/ÁNTSZ

A dirofilariosis egy élősködő fonálféreg által okozott fertőző betegség. Emberi fertőzés esetén lárvák nem kerülnek a vérbe.

Mocsárlázas Magyarország

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus

A történelem során a malária, a mocsárláz nem csupán távoli, egzotikus országokban szedte áldozatait, hanem egészen a XX. század közepéig a Kárpát-medencében is népbetegségnek számított.

Giardia-fertőzés (giardiasis)

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

Az egysejtű élősködővel fertőzöttek fele tünetmentes, gyermekek esetében azonban szinte mindig tapasztalhatóak a tünetek.

Rovarok és élősködők okozta bőrbetegségek

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Tavasztól őszig a szabadban tartózkodó gyermekek fedetlen testrészein nagyon gyakoriak a rovarcsípések. A kellemetlen viszketésen kívül a vakarás következtében kialakuló gennyes bőrfertőzések, a szúrással bejutó kórokozók, ritka esetben súlyos allergiás reakció kialakulása miatt fontos a tünetek felismerése és a megelőzéshez szükséges tennivalók ismerete.

Hólyagférgesség

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

A hólyagférgesség vagy echinococcosis Magyarországon talán a legnagyobb problémát okozó féregfertőzés.

Fejtetű - minden tízedik ember elkapja

WEBBeteg

Az egyre modernebb higiéniás körülmények ellenére, minden tízedik ember találkozik a fejtetvek okozta kellemetlenséggel életében legalább egyszer, s bár a legnagyobb veszély az óvodás és kisiskolás korosztályt fenyegeti, a felnőttek sincsenek teljes biztonságban. (x)

Kullancs csipesz

Kullancs

A kullancs kiszedésére alkalmas rugós, acélból készült csipesz a patikákban kapható, és a parazitát a testének összenyomása nélkül távolítja el. Eltávolításkor ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze a kullancs testét, hiszen így a benne lévő kórokozók a sebbe juthatnak.