• Élősködő téma

    WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
    A toxocariasis fertőzés veszélyének leginkább a házi kedvenc játszótársai, tehát a gyermekek vannak kitéve.
    Élősködő

    A leggyakoribb hazai kullancsfaj főként erdőszéleken, erdei tisztásokon, patakok mentén fordul elő. De előszeretettel választja élőhelyéül a kerteket is. A talajon, a magas fűben, a bokrokon vagy a bozótosban les áldozatára.

    A kullancs egy világszerte elterjedt vérszívó parazita, mely a gazdaállat vagy az ember vérével táplálkozik. Ha a kullancs valamely kórokozóval fertőzött, az egyébként ártalmatlan kullancscsípés veszélyes is lehet az emberre és állatokra. Szúrás közben ezek a kórokozók a gazda testébe juthatnak.

    A kullancsok áldozataik meghatározott testtájaira igyekeznek eljutni, így embernél a hónalj vagy a genitális testtájak környékére, hogy biztosan megkapaszkodhasson és a vakarást és dörzsölést is sértetlenül kiállja.

    A kullancs legjobban a patikákban kapható kullancskiszedő csipesz vagy cérna segítségével távolítható el.

    ÁNTSZ
    A rendkívüli dunai árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a szúnyogirtásra. A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek.
    OEK/ÁNTSZ
    A dirofilariosis egy élősködő fonálféreg által okozott fertőző betegség. Emberi fertőzés esetén lárvák nem kerülnek a vérbe.
    WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
    A történelem során a malária, a mocsárláz nem csupán távoli, egzotikus országokban szedte áldozatait, hanem egészen a XX. század közepéig a Kárpát-medencében is népbetegségnek számított.
    WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
    Az egysejtű élősködővel fertőzöttek fele tünetmentes, gyermekek esetében azonban szinte mindig tapasztalhatóak a tünetek.
    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
    Tavasztól őszig a szabadban tartózkodó gyermekek fedetlen testrészein nagyon gyakoriak a rovarcsípések. A kellemetlen viszketésen kívül a vakarás következtében kialakuló gennyes bőrfertőzések, a szúrással bejutó kórokozók, ritka esetben súlyos allergiás reakció kialakulása miatt fontos a tünetek felismerése és a megelőzéshez szükséges tennivalók ismerete.
    WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
    A hólyagférgesség vagy echinococcosis Magyarországon talán a legnagyobb problémát okozó féregfertőzés.
    WEBBeteg
    Az egyre modernebb higiéniás körülmények ellenére, minden tízedik ember találkozik a fejtetvek okozta kellemetlenséggel életében legalább egyszer, s bár a legnagyobb veszély az óvodás és kisiskolás korosztályt fenyegeti, a felnőttek sincsenek teljes biztonságban. (x)
    Élősködő

    A kullancs kiszedésére alkalmas rugós, acélból készült csipesz a patikákban kapható, és a parazitát a testének összenyomása nélkül távolítja el. Eltávolításkor ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze a kullancs testét, hiszen így a benne lévő kórokozók a sebbe juthatnak.

    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!