• LifeCode - Egy vizsgálat az egészség érdekében

    Szerző: LifeCode

    Ma már a betegségek nagy százalékban megelőzhetőek, és nem is gondolnánk, hogy milyen egyszerű dolgokra kellene sokkal jobban odafigyelnünk.(X)

    A Magyar Élelmiszer és Táplálkozástudományi Kutató Zrt. azzal a céllal hozta létre a LifeCode Orvosi Központot, hogy betegségmegelőző, prevenciós tevékenységet folytasson, hogy felhívja a figyelmünket az egészséges életmód szerepére az életünkben.

    Dr. Kiss József vezérigazgatóval beszélgettünk a táplálkozás minőségének fontosságáról és arról, hogy megtudjuk, hogyan „mérhető" az egészség.

    - Miben látja a mai társadalom táplálkozási problémáinak gyökerét?
    Dr. Kiss József: - Az általános iskolai oktatásban. Hiszen mi az, amit a biológia órán tanulunk? Papucsállatkák, fotoszintézis, de azt, hogy hogyan működik az emberi szervezet, a máj, a vese, az emésztés, és egyáltalán, hogy mit jelent a táplálkozás, arról alig hallanak a fiatalok.

    - Milyen következményei lehetnek a helytelen táplálkozásnak?
    Dr. Kiss József: - Magas vérnyomás, triglicerid és koleszterin lerakódás, szív és érrendszeri problémák, cukorbetegség, ásványi anyaghiány, hormonbetegségek, sav túltermelés.

    - Mi célból hozták létre a LifeCode Orvosi Központot?
    Dr. Kiss József: - Azt gondolom, hogy a betegségek kialakulása előtt a prevencióval tehetünk az egészségünkért, hiszen amikor már nyom, fáj, szúr, akkor sok esetben már késő, kialakult betegségről lehet beszélni. Szervezetünk nem úgy működik, hogy ma cukorbetegségem van, vagy infarktust kaptam, tegnap pedig semmi bajom nem volt. A szervezetünknek vannak eltérést mutató jelzései, például megemelkedik a triglicerid, magasabb lesz a vérnyomás, és egyéb figyelmeztető jelzést is kapunk, ha teszünk azért, hogy észrevegyük ezeket. Mi ezeket az eltérő értékeket már a betegség tünetei előtt látjuk, nem ritkán évekkel előtte.

    - Azon felül, hogy nem kell tíz szakorvosi rendelőben sort állnunk, hogyan tudhatjuk meg, mi a helyzet szerveink állapotával? Az Önök módszere miben különbözik az eddig ismertektől?
    Dr. Kiss József: - Módszerünk és képzett szakorvosaink segítségével nagyon pontosan meg tudjuk állapítani a szervezet egészségességét, s a mért értékekből a betegség érezhető megjelenési tünetei előtt tudunk diagnosztizálni bizonyos betegségtípusoknál. Varázslásnak tűnik, de roppant egyszerű a megoldás; a legfontosabb, amit a szervezetünkért tennünk kell, az, hogy rendesen eszünk és iszunk.

    A hangsúlyt a szervezet ideális működtetésére, a táplálkozásra, a folyadékfogyasztásra fektetjük, ugyanis a betegségek döntő többségének háttérében a helytelen táplálkozási szokások állnak. Az összefüggésekre is felhívjuk a figyelmet, nem csak diagnosztizálunk. Megtanítjuk helyesen működtetni a szervezetet. El szeretnénk érni, hogy az emberek tudatosan fogyasszanak, s ezáltal rengeteg betegség kialakulása megelőzhetővé váljon.

    - Ez a módszer kicsit hasonlít a természetgyógyászathoz.
    Dr. Kiss József: - Csak nyomokban, mert véleményem szerint mostanában a természetgyógyászat alatt sokan a varázslást értik. Habár nem az! A természetes folyamatok, gyógymódok, nagyon fontosak. Munkánkkal, s eredményeinkkel szeretnénk visszaszerezni a fontosságát és komolyságát annak, hogy természetes folyamatokkal nagy eredményeket lehet elérni. A táplálkozás, a folyadék, az ásványi anyagok, a vitaminok, a gyógynövények, gyógyteák helyes alkalmazása, fogyasztása döntő fontosságú.

    - Hogyan zajlik ez az állapotfelmérés?
    Dr. Kiss József: - Készülékünk hat ponton, a tenyér, talp és a homlokra helyezett érzékelőkön keresztül informál szervezetünk pillanatnyi állapotáról. Holisztikus elven, az egész test működését vizsgálja, mintegy hatmillió mérést egyidejűleg végezve, s a különböző értéktartományba eső adatok alapján értékeli ki a szervezet állapotát. A gépet kezelő szakorvos határozza meg a diagnózist, majd javasol személyre szóló kezelést. A páciens maga is részese ennek a folyamatnak, hiszen teste 3-dimenziós képének látványos elemzését a monitoron végigkövetheti.

    - Milyen követelményeknek kell megfelelnem, ha egy ilyen vizsgálatot akarok elvégeztetni Önöknél?
    Dr. Kiss József: - A vizsgálatot 5 éves kortól el lehet végezni , ráadásul ahogy említettem teljesen fájdalommentes. Két kizáró ok létezik az egyik a pace maker a másik a végtaghiány. Minden más esetben a vizsgálat elvégezhető.  

    - Ön szerint miért fontos, hogy az emberek részt vegyenek ezen a vizsgálaton?
    Dr. Kiss József: - Szinte minden ember érezhette már az elmúlt időszakban, hogy az életünk során rengeteg olyan problémával kerülnek szembe, amelyek rajtuk kívülálló okok miatt következnek be.  Ha csak az előző két évet nézzük: gazdasági világválság, tömeges elbocsátások, természeti katasztrófák, hogy csak néhányat említsek. Azt gondolom, hogy most igazán érvényes az, hogy ha egészség van, akkor minden van. Ugyanis a katasztrófák után újjá építjük házainkat, az elvesztett állás után újabb állást keresünk és találunk, amivel ellensúlyozni tudjuk a személyünkre gyakorolt hatását a gazdasági válságoknak. Mindezt rendezett egészségügyi állapot nélkül képtelenek lennék, mert akkor a fájdalmainkkal és a betegségeinkkel lennénk kénytelenek foglalkozni. Ahogy már többen és többször elmondták a betegségek kialakulást sokkal könnyebb megelőzni mint egy kialakult betegséget meggyógyítani.

    Módosítva: 2010.07.03 11:33, Megjelenés: 2010.07.03 11:33
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Új, emberekre is fertőző sertésinfluenza-vírust mutattak ki Kínában

    Új sertésinfluenza-vírust mutattak ki Kínában, amely embereket is képes megfertőzni - írta a BBC hírportálja.

    Még mindig köztünk a koronavírus

    Az elmúlt napok számai alapján még mindig nem lélegezhetünk fel. A koronavírus kisebb mértékben ugyan, de még mindig jelen van hazánkban. Bár Európában mérséklődött a helyzet, globálisan továbbra is súlyosbodik a koronavírus-járvány, az igazolt fertőzöttek száma várhatóan hamarosan átlépi a tízmilliót, a halálos áldozatoké pedig az 500 ezret.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    A leggyakoribb daganatok tünetei, és a szűrővizsgálatok szerepe

    Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések okozzák a halálozás nagy részét, melyek jelentős része megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerve eredményesen gyógyítható.

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd várólistán eltöltenie a következő 10 évben

    Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy szűrővizsgálatokra jelentkezik az állami szakrendeléseken. Nem túlzás, a NEAK adatai alapján átlagosan 10-50 nap szerepel a betegfogadási listákon egy-egy vizsgálat esetében.

    A terhesség során kötelező szűrővizsgálatok

    A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az anya egészségi állapotának követése, a kismama anyaságra való felkészítése.

    Figyeljünk jobban a férfiak egészségére!

    Egyre gyakrabban halljuk a betegségek megelőzését szolgáló figyelemfelhívást: Az orvosi szűrővizsgálatok életet menthetnek! A nők többsége ezt komolyan is veszi, míg az erősebb nem képviselői közül sokan homokba dugják a fejüket. Mondván, velük úgysem történhet semmi baj. Téves felfogás, elmaradott gondolkodásra vall ezt hinni.

    Életkorok és szűrővizsgálatok - Az orvos válaszol

    Harminc éves nő vagyok, a párom 44 éves férfi. Milyen rendszeres szűrővizsgálatok ajánlottak nekünk? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.