A legolvasottabb egészségügyi Facebook posztok márciusban

Szerző: WEBBeteg

Márciusban is számos érdekes cikk és más tartalom jelent meg a WEBBeteg közösségi oldalán. Mutatjuk, melyek voltak azok, amelyek a legjobban érdekelték az olvasóinkat.

Felkészülés a halálra

A halál általában tabutéma, melyről a legtöbben nem szívesen beszélnek - pedig az élet része, akárcsak a születés. Hogyan készülhet fel az ember az utolsó napjaira?

„A halál törvény, nem büntetés.” - mondta Seneca. Mégis nagyon nehéz téma, amit a tanatológia nevű, több szakterületet egyesítő tudományág kutat és próbál kezelni. A közelmúltban elhunyt Polcz Alaine volt az egyik ismert hazai képviselője ennek, aki a végstádiumú, halál előtti ápolási szakasz megkönnyítése és a hospice ellátás hazai úttörője is volt. Az elmúlás emberhez méltó útja komoly etikai, filozófiai kérdések sorát veti fel, egészen akár az eutanázia körüli vitákig.

Az egészséges ember agya mint számítógép az élet során blokkolja a halálon való aggódást, mondhatni nem foglalkozunk vele, noha tényszerűen mindannyian tudatában vagyunk az élet végességének. Ha végig a halál gondolatával élnénk az életünket, minden tervünk, célunk, vágyunk, kis-nagy mindennapi harcaink értelmetlenné válnának, és valószínűleg az emberiség még mindig a barlangban élne, súlyos depresszióval. Mégis eljön egyszer az életnek az a szakasza, szerencsés esetben kellően későn, amikor szembesülünk az életünk végességével, valamilyen súlyos betegség kapcsán.

Olvasson tovább Felkészülés a halálra

Szigorítják a jogosítvány meghosszabbítását

2018-ban jelentősen változnak a jogosítvány megszerzési és meghosszabbítási feltételei. Íme, a szigorítások.

Jelentős szigorításokkal kaphatnak csak jogosítványt a szívbetegek, ugyanis szakorvosi vélemény szükséges majd hozzá - áll az emberi erőforrások minisztere által közzétett rendeletmódosításban. A következő szív- és érrendszeri betegségek meglétét érinti:

  • beültetett defibrillátor,
  • szívkoszorúér-bypass műtét,
  • szívátültetés,
  • szívműködést segítő eszközök használata.

Bővebben Szigorítják a jogosítvány meghosszabbítását

Vállfájdalom és zsibbadó ujjak - Az orvos válaszol

Fáj a vállam és leginkább a könyököm felé sugárzik. A mutató és a középső ujjam is zsibbad. Mi okozhatja a panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Enyhébb vállfájdalom esetében, leggyakrabban nem magával a vállízülettel van a gond, hanem a vállat körülvevő inak, vagy az ízülethez szorosan csatlakozó kis zsákocskák, nyáktömlők - melyek tulajdonképpen az ízületi mozgást is elősegítik - gyulladásáról van szó.

Tudjon meg többet Vállfájdalom és zsibbadó ujjak

Ne maradjon le a legérdekesebb tartalmakról Ön sem! Kövesse Facebook oldalunkat, ahol naponta jelentkezünk a legfrissebb, egészséggel kapcsolatos tudnivalókkal!

facebook

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kézhigiéné: a bőr normálflórája...

A COVID-19 járvány okozta fokozott, időszakosan változó fertőződésveszély miatt a helyes kézmosás és kézfertőtlenítés korábban talán soha nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.